Големи компании настояват Байдън да върне САЩ към Парижкото споразумение за климата

Сред тях са Amazon, Citigroup и Ford Motor

16:33 | 2 декември 2020
Обновен: 16:33 | 2 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Редица американски корпорации, включително Amazon, Citigroup и Ford Motor, призовават Конгреса да работи в тясно сътрудничество с новоизбрания президент Джо Байдън за справяне със заплахата от изменението на климата, пише The Wall Street Journal. 

В писмо, което ще бъде изпратено до Конгреса и преходния екип на Байдън, повече от 40 компании изразяват подкрепата си към повторното присъединяване на САЩ към Парижкото споразумение за климата и призовават „новоизбраният президент Байдън и новият Конгрес да работят заедно, за да приемат амбициозни, трайни и двупартийни климатични решения“.

В писмото не са описани конкретни планове за действие или политическо предложение, но това е най-новата индикация, че значителна част от корпоративна Америка подкрепя природозащитниците по въпросите, свързани с изменението на климата.

General Motors заяви миналата седмица, че повече няма да подкрепя правната битка на администрацията на Тръмп за отнемане на правомощията на Калифорния да определя свои собствени разпоредби за икономия на гориво.

Дни преди това Американската федерация на фермерското бюро, която някога бе един от основните противници на законодателството в областта на климата в Конгреса, обяви нова коалиция за агробизнеса, която да популяризира федералната подкрепа за намаляване на селскостопанските емисии.

Компаниите реагират на натиска, както от страна на потребителите, така и на техните собствени работници, които са все по-загрижени за изменението на климата.

В лицето на новия президент и Конгрес, включително някои консерватори, те виждат поставянето на по-голям акцент върху намирането на начини да се избегнат катастрофалните последици от Глобалното затопляне.

„Климатът ще бъде много по-важен по време на следващия Конгрес, защото има перспектива нещо да се случи“, за разлика от преди това, каза Стивън Харпър, старши директор по околна среда и енергийна политика на Intel, която е и една от подписалите се компании.

„Това ще бъдат по-малки стъпки, но да се надяваме, че когато се съберат накуп, ще се случи промяна.“

Инициатор на писмото е Центъра за климатични и енергийни решения C2ES – екологична група, която работи с бизнеса и правителствата. Няколко от компаниите, които го подписаха, работят и помагат за финансирането на групата.

„Съединените щати направиха важни крачки – емисиите намаляват, а чистата енергия се увеличава“, се казва в писмото.

„С избора на нов президент и Конгрес сега имаме възможността значително да укрепим тези усилия.“

Няколко от компаниите, подписали писмото, включително Ford, International Business Machines, Unilever и Walmart, вече подписаха споразумение за подкрепа на данъчното облагане на емисиите или се ангажираха да променят своите бизнес практики, за да елиминират емисиите от собствената си дейност.

Някои от тези компании се надяват, че като подкрепят гласно новото законодателство, това дава възможност на републиканците да предприемат действия в сътрудничество с демократите, според Харпър от Intel и други.

Изборът на Джо Байдън също може да помогне, улеснявайки компаниите да заемат такава позиция и да създадат мощно сътрудничество с Белия дом, за да подтикнат Конгреса, каза сенатор Шелдън Уайтхаус.

Президентът Тръмп работеше за намаляване на много от екологичните разпоредби в страната, а понякога се ядосваше на компании, които не подкрепят усилията му. Това е в голям контраст с Байдън, който обеща повече регулиране – на електроцентралите, на автомобилите и на производителите на нефт и природен газ, като заложи в правителството си действия в борбата с изменението на климата.