Mars зае отбранителна позиция в шоколадовата война

Компанията се дистанцира от конкурентите си, които заобикалят механизма за подобряване на доходите на фермерите на какао

08:50 | 2 декември 2020
Обновен: 09:22 | 2 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Американската шоколадова икона Mars се опита да се дистанцира от конкурентите си, след като най-големите производители на какао в света обвиниха компаниите, че се опитват да избегнат плащането на премия, насочена към увеличаване на доходите на фермерите.

В писмо до регулаторите на какао в Кот д'Ивоар и Гана производителят на M&M, Twix и Snickers заяви, че "категорично не е съгласен" с твърденията, че е променил своите модели на покупки, за да избегне плащането на такса от 400 долара за, предава Bloomberg.

Този ход идва, след като западноафриканските държави, които представляват около 70% от световните доставки, обвиниха конкурентa на компанията Hershey в заобикаляне на механизма за подобряване на доходите на фермерите на какао. Държавите обвиниха също Mars, че е променил закупуването на какаово масло, а Olam International, че е променил рецептите си по същата причина.

"Оставаме изключително загрижени от тези фалшиви обвинения, които, макар и да са верни за други играчи в бранша, по никакъв начин не отразяват действията на Mars ", заяви Мишел О'Нийл, глобален вицепрезидент по корпоративните въпроси за какаото в Mars, в писмо от 1 декември с молба до ръководството на регулаторите на какао в Африка за обсъждане на въпроса „при първа възможност“.

Кот д'Ивоар и Гана започнаха да начисляват солидната премия за зърната си от сезона, който започна през октомври. Докато повечето търговци и производители на шоколад се съгласиха да подкрепят така наречения диференциал на доходите за живот” (LID), насочен към подобряване на поминъка на фермерите, пандемията заключи градовете от Париж до Лос Анджелис и много от тях трябва да намалят разходите.

Mars беше една от първите шоколадови компании, които публично подкрепиха премията, като преди повече от година съобщиха, че са започнали покупки за сезон 2020-2021. Компанията заяви, че наскоро закупеното какаово масло е част от редовните периодични покупки, съобразени с неговите доставки и произхода на какаовите зърна, използвани през последните три години, се казва в писмото.

„Бяхме първата компания за шоколад, която публично подкрепи LID, и сме разочаровани, че наскоро други в бранша са избрали различни пътища за закупуване“, казаха от Mars в отделно изявление. „За да процъфтяват производителите на какао, всички производители и доставчици на шоколад трябва да подкрепят LID, инвестирайки в програми за устойчивост за защита на децата и горите и закупувайки отговорно и устойчиво какао“, заявяват още от компанията.

Кот д'Ивоар и Гана спряха програмите за устойчивост на Hershey. Освен това те заплашиха да прекратят лицензите на компаниите, които не спазват заповедта.

„Тъжно е, че когато всички участващи страни наистина искат едни и същи крайни резултати за повишаване на жизнения стандарт на земеделските производители, това стана толкова нестабилно, вместо да си сътрудничат и да дават примери“, каза Джуди Ганес, президент на J. Ganes Consulting.