Китай успешно прилуни третата си сонда на Луната

Мисията Chang'e-5 има за цел да събере в рамките на няколко дни 2 килограма "лунна почва" или реголит

21:48 | 1 декември 2020
Обновен: 21:57 | 1 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Китай заяви, че успешно е прилунил още една сонда на Луната, съобщава BBC.

Космическият апарат на мисията Chang'e-5 се е прилунил преди няколко часа, като целта е да се съберат данни и проби от скали и прах от лунната повърхност, които да се върнат за изследвания обратно на Земята.

Космическото начинание е било поставило като зона за кацане Mons Rümker, висок вулканичен комплекс в близост до региона Oceanus Procellarum.

Очаква се спускаемият апарат да прекара следващите няколко дни в изследване на заобикалящата го среда и в събиране на материали от повърхността.
Космическият апарат разполага с редица инструменти за улесняване на процеса, включително камера, спектрометър, радар, лопата и бормашина.

Целта на китайската държава е да се съберат около 2 килограма "лунна почва" или реголит, които да се изпратят до космически модул в орбитата, който след това да транспортира пробите обратно до Земята.

Изминали са 44 години от последния успех на подобна мисия. Тогава съветската мисия "Луна 24" успя да събере малко под 200 грама реголит.

8,2-тонният космически кораб "Chang'e-5" е изстрелян от космодрума Уънчан в Южен Китай на 24 ноември (местно време). Той е стигнал орбитата на Луната през уикенда и след това е започнал да циркулира около нея, преди да се раздели на две.

Едната половина - обслужващо превозно средство и модул за връщане - са останали в орбита, докато апаратът е бил подготвен за кацане.

Китайските власти съобщават, че апаратът е кацнал на повърхността на Луната около 15:15 британско време (23:15 часа китайско стандартно време), след 15-минутно автоматизирано спускане, контролирано от тягата на 7500-нютонов двигател.

Успешното прилуняване Chang'e-5 идва след две предишни кацания на китайски мисии - Chang'e-3 през 2013 г. и Chang'e-4 миналата година. И двете по-ранни мисии включваха статичен спускателен апарат и малък луноход.

Общо малко под 400 кг скали и почва бяха извлечени от американските астронавти на мисиите "Аполо" и роботизираната програма "Луна" на СССР - по-голямата част от тези материали са били върнати заедно с екипажа на мисиите.

Но всички проби до момента са стари - на повече от три милиарда години. От друга страна, за пробите от Mons Rümker се подозира, че са на не повече от 1,2 или 1,3 милиарда години. Това би трябвало да осигури допълнителна информация за геоложката история на Луната.

Мисията по

Мисията по връщане на пробите от Chang'e-5 обратно на Земята. Карта BBC

Пробите също така ще позволят на учените по-точно да калибрират "хронометъра", който използват за датиране на повърхностите на вътрешните планети в Слънчевата система.

Процесът се извършва чрез преброяване на кратерите (колкото повече кратери, толкова по-стара е повърхността), но зависи и от наличието на някои установени дати на редица локации. Пробите от "Аполо" и "Луна"  бяха ключови в този аспект. Chang'e-5 ще предложи допълнителна опорна точка за изготвянето на тази информация.

Информация от страна на Китай предполага, че процесът по извличане на проби от повърхността може да продължи не повече от няколко дни. Всички извлечени материали ще бъдат изстреляни обратно в орбитата на възходящата част на механизма за кацане, след което ще бъдат прехвърлени в обслужващото превозно средство и поставени в модула за връщане.

Модулът в орбитата ще съпроводи връщането в близост до Земята, изхвърляйки апарата, за да осъществи навлизането в атмосферата и кацане в тревните площи на автономната китайска област Вътрешна Монголия. В същия район се приземяват и китайските астронавти

"Chang'e-5 е много сложна мисия", коментира д-р Джеймс Карпентър, координатор на научните изследвания в областта на хората и роботиката в Европейската космическа агенция. "Мисля, че е изключително впечатляващо това, което се опитват да направят. Интересно за мен е, че сме наблюдатели на много систематичен, стъпка по стъпка подход за увеличаване на китайски проучвателни възможности - от ранните мисии на Chang'e до сегашната."