Toshiba се насочва към възобновяеми енергийни източници

Редица компании са под натиск на фона на исканията на инвеститорите да предприемат действия по отношение на изменението на климата

17:20 | 1 декември 2020
Обновен: 17:20 | 1 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toshiba заяви, че ще спре да приема поръчки за нови електроцентрали, работещи на въглища, тъй като има за цел да се насочи към възобновяеми енергийни източници, пише Bloomberg. Въпреки това компанията все пак ще завърши работата си по около 10 вече започнати други съоръжения.

Инженерно-технологичният гигант ще продължи да произвежда парни турбини и да предлага услуги за поддръжка на съществуващи електроцентрали на въглища и да работи по изграждането на вече поръчани централи.

Това е промяна, която подчертава разликите й с доставчиците на оборудване, тъй като те оставят сектора на въглищата и се фокусират върху газовите турбини и възобновяемата енергия.

Samsung се сблъска с критика заради намерението си да завърши допълнителни проекти за въглища, преди да се откаже от горивото, докато General Electric заяви през септември, че ще продължи да се отказва от съществуващите си задължения.

Фирмите са под натиск на фона на исканията на инвеститорите да предприемат действия по отношение на изменението на климата и поради перспективата, че по-строгата правителствена политика по отношение на емисиите на парникови газове ще ограничи възможностите за нови централи, работещи на въглища, дори в Азия, където държавите в момента продължават да разчитат на горивото като форма на евтино производство на електроенергия.

„Търсенето на нови електроцентрали на въглища намалява“, заяви президентът на Toshiba Нобуаки Куруматани по време на брифинг за медиите в сряда.

„Започнахме да обмисляме оттегляне от новото строителство на въглищни централи през предходната фискална година и накрая взехме решението“.

Освен това правителството на Япония обеща миналия месец страната да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Инвестициите, свързани с възобновяема енергия в Япония, могат да достигнат до 80 трилиона йени (760,6 милиарда долара) през следващото десетилетие на фона на усилията на страната да намали емисиите, изчисли Куруматани.

Toshiba има съществуващи поръчки за инсталиране на съоръжения за производство на въглища в Индонезия и Индия, става ясно от информация на сайта на компанията. 

Акциите на фирмата поскъпнаха с 0,8% по време на търговията в Токио в сряда. В същия ден компанията също така публикува приходите си за второто тримесечие, обявявайки прогнозата за годишния дивидент, която надвишава очакванията на анализаторите.

Компанията планира да инвестира 160 милиарда йени във възобновяеми енергийни източници за своите разработки през фискалната година, която приключваща през март 2023 г. Също така цели да намали наполовина емисиите въглероден диоксид до 2030 г., каза говорителят на компанията.

Toshiba се стреми да увеличи годишните продажби от своя бизнес с възобновяеми енергийни източници до 650 милиарда йени до март 2031 г. в сравнение с около 190 милиарда йени през последната година. Продажбите от предприятия за производство на термални въглища и водород възлизат на 222,5 милиарда йени през годината, приключила на 31 март, което представлява 6,6% от общите продажби.