Двама британски ритейл гиганти рухват, застрашавайки 25 хилядни работни места

232- годишният търговец на дребно Debenhams затваря вратите си завинаги, а концесионният му партньор Arcadia Group започна процес по несъстоятелност

17:34 | 1 декември 2020
Обновен: 17:34 | 1 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската индустрия за търговия на дребно претърпя един от най-тежките удари, след като две от най-големите търговски вериги в страната рухнаха, излагайки на риск 25 000 работни места за по-малко от 24 часа, съобщава Bloomberg. 

Debenhams заяви във вторник сутринта, че се готви да затвори завинаги вратите си, след като не успя да намери купувач на бизнеса си. Късно в понеделник Arcadia Group на Филип Грийн, която притежава марки, сред които Topshop и Dorothy Perkins, започна процес по несъстоятелност.

И двата ритейл търговеца притежават молове и магазини на главни търговски улици в цяла Великобритания в продължение на десетилетия, като управляват общо около 600 магазина. Търговците на дребно в Обединеното кралство претърпяха двоен удар: опустошителният ефект от пандемията и нарастващата конкуренция от страна на онлайн търговците. Тази година индустрията ще загуби 235 000 работни места, сочат данни на Centre for Retail Research.

Провалът на Arcadia и Debenhams е „наистина опустошителен“ в страна, където главните търговски улици все повече опустяват, коментира Ричард Лим, главен изпълнителен директор на консултантска компания Retail Economics .

„Не можем да омаловажим значението на колапса, като се вземе предвид огромното портфолио от имоти, броя на засегнатите работни места и отзвука в индустрията“, каза още Лим. 

Застрашени работни

Застрашени работни места в британската ритейл индустрия. Графикa: Bloomberg

Правителството на Обединеното кралство е готово да подкрепи служителите на двата търговеца на дребно, заяви днес финансовият министър Риши Сунак в Камарата на общините. 

Debenhams, 232-годишна британска верига от универсални магазини, се бори да се задържи на повърхността в продължение на години на фона увеличаващия се брой клиенти, които преминават към онлайн пазаруване и намаляването на физическите посещения в магазините. През април компанията заяви, че ще продължи да работи въпреки несъстоятелността, докато намери купувач.

Търговската верига реши обаче да прекрати бизнеса си във вторник, след като преговорите за продажбата му на JD Sports Fashion се провалиха. Arcadia е най-големият концесионен партньор на Debenhams и след като този търговец също се провали, JD Sports Fashion заяви, че покупката вече не е достатъчно привлекателна.

Debenhams обясни, че няма друг избор, освен да започне да прекратява бизнеса си предвид продължителните ефекти от пандемията. Търговецът е все още отворен за предложения за закупуване на части или цялата компанията.

Решението е удар за кредиторите на Debenhams - консорциум от финансови инвеститори, включително Silver Point Capital и GoldenTree Asset Management, които поеха контрола над веригата миналата година, когато тя се бореше с дълг от 720 милиона паунда (962 милиона долара). По същото време компанията отхвърля спасителни предложения от магната на дребно Майк Ашли, основателят на Frasers Group.

Сега Ашли може да се превърне за пореден път в ухажор, след като Debenhams започне процеса по ликвидация. Ашли придоби конкурета House of Fraser по време на неговата несъстоятелност през 2018 г. Магнатът също изрази интерес към закупуването на Arcadia.

Arcadia назначи Deloitte за администратор (бел. ред квестор), като консултантската компания разполага с осем седмици за изготвяне на първоначални предложения за бизнеса, които могат да включват продажба на цялата или части от веригата. Все още няма обявени загуби на работни места, но те вероятно ще започнат да се натрупват през следващите седмици, тъй като всички магазини, които са нерентабилни, са затворени от квестора.

Arcadia е работодател на 13 000 души в 466 магазина, от които 444 са във Великобритания.

Негативното представяне на Arcadia беше повлияно от по-бързия растеж на онлайн конкурентите, като Asos и Boohoo, но и от огромните разходи за изплащане на скъпи наеми на магазини и данъците върху имуществото.

Кредиторите на Arcadia сега ще започнат да се редят на опашка, за да си търсят парите от продажбите на активи, ако не се появи купувач или ново финансиране. Компанията има задължение на стойност 310 милиона паунда към Apollo Global Management, като заемът е обезпечен с един от главните магазини на веригата на Оксфорд Стрийт. Дъщерното дружество, което притежава този имот, е наело KPMG като квестори, за да оценят опциите за магазина в размер на 100 000 квадратни метра, която преди пандемията приемаше по 400 000 клиенти седмично.