Неравенството в Русия се задълбочава, след като Covid удари най-бедните региони

85-региона ще увеличат заемите си с общо 400 млрд. рубли за 2021 г., като само Москва заеме подобна сума

16:12 | 30 ноември 2020
Обновен: 16:12 | 30 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус ще разшири пропастта между най-богатите и най-бедни региони на Русия, тъй като правителствената политика не приоритизира до такава степен отдалечените региони, оставяйки някои от тях да се справят най-вече сами за себе си, пише Bloomberg. 

Федералните власти на Русия настояват регионалните правителства да заемат повече средства, за да покрият нарастващите здравни и други социални разходи по време на пандемията. Следващата година отделните региони ще увеличат нетните си заеми с общо 400 милиарда рубли (5,3 милиарда долара), спрямо нулевото увеличиение през 2020 г., сочат оценки на АКРА, руската национална агенция за кредитни рейтинги. Само Москва ще заеме подобна сума 

„Най-силните региони ще спечелят, най-слабите ще станат още по-слаби“, коментира Станислав Пономарев, инвеститор в регионален дълг като паричен мениджър в базирания в Москва Transfingroup JSC. Той допълни още, че качеството на кредите ще намалее поради тази причина.

Доходите в

Доходите в Москва са четворно по-големи в сравнение с някои от най-бедните руски региони. Графика: Bloomberg

Неравенството в благосъстоянието вече е толкова голямо между различните региони на Русия, че в някои сфери служител в Москва печели четворно повече спрямо негов колега, базиран в ​​един от четирите най-бедни региона на руската федерация. Тази пропаст допълнително се влоши от пандемията, която оказа опустошително въздействие върху районите с недофинансирани здравни системи.

85-те региона на Русия получават дял от публичните финанси, събрани чрез данъци и други налози, въз основа на техните изисквания за разходи, като много от тях са изправени пред строги кредитни ограничения поради огромната им задлъжнялост. Тези лимити ще бъдат преразгледани през 2021 г. и най-вероятно ще бъде позволено на регионалните администрации да заемат допълнителни средства. Министерството на финансите не отговори веднага на искане за коментар на Bloomberg

„Доскоро регионите можеха да разчитат на трансфери от федералния бюджет“, поясни Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон. Тя коментира, че областните управители изведнъж са се оказали в положение, в което трябва да подкрепят местните икономики и да станат приятелски настроени към бизнеса, ако искат да получат средства за харчене.

Възстановяването на Русия загуби инерция си, вероятен е и по-нататъшен спад

Бюджетите в цялата страна са засегнати от спада на приходите от данъци, след като доходите в страната потънаха с 4,3% тази година. Регионите, които разчитат на данъчни приходи от енергийния сектор, също са обект на негативната тенденция. S&P Global Ratings изчислява, че дефицитът в регионалните бюджети ще бъде най-големият от две десетилетия насам.

Санкт Петербург увеличи кредитния си лимит няколко пъти тази година, като ограчението към този момент възлиза на 127 милиарда рубли, които имат за цел да покрият дупките в бюджета, коментира регионалното правителство. Таванът ще се увеличи до 225 милиарда рубли през следващата година. Не на последно място градът беше силно ударен от спада на туристическите потоци през пандемията.

Публичният дълг нарасна тази година и в планинската република Ингушетия, която е един от най-бедните региони на Русия. Републиката, разтърсена от години на насилие след войните в съседна Чечения, е изключително зависима от трансферите от федералния бюджет, който тази година не успя да покрие достатъчно бързо огромните разходи, за да помогне в борбата с пандемията.

„Регионите имат повече отговорности, отколкото възможности по отношение на собствените си политики“, коментира София Донец, главен икономист в Renaissance Capital в Москва, като добави, че тези с по-голям сектор на услуги ще бъдат по-силно засегнати от пандемията и неравенството между регионалните приходи ще продължи да нараства.