Бъдещето на главния изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие в италианската банка е под въпрос

Дискусиите относно стратегията и управлението на банката продължават тази седмица

12:59 | 30 ноември 2020
Обновен: 13:00 | 30 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

UniCredit навлиза в жизненоважна седмица на разговори за бъдещето на главния изпълнителен директор Жан-Пиер Мустие, съобщава Bloomberg. Налице са съмнения относно неговото бъдеще заради разрив в отношенията между него и останалите членове на борда във връзка с потенциалното поглъщане на проблемната банка Banca Monte dei Paschi di Siena.

Дискусиите относно стратегията и управлението на банката, включително ръководството на Мустие, ще продължат тази седмица, след като членовете на борда проведоха непланирано заседание в неделя. Неофициалните дискусии бяха фокусирани върху промени в борда преди края на мандата на Мустие през април.

Официалният процес за определяне на списък с изпълнителни директори и други кандидати за борда ще започне на 2 декември – ден преди следващото насрочено заседание. Постът за главен изпълнителен директор, както и други позиции се очаква да бъдат подновени през пролетта.

Изненадващите разговори около бъдещето на Мустие следват бурна година за италианския кредитор. Мустие, както и много други изпълнителни директори, е принуден да отстъпи пред амбициите заради кризата от коронавируса. През последните месеци той влезе в спор с някои членове на борда заради подхода си към сливанията и придобиванията, аргументирайки се, че банката трябва да игнорира ускоряващата се консолидация на местния пазар, за да се съсредоточи върху органичния растеж.

Акциите на UniCredit поевтиняват с 3,9% в началото на днешната търговия, записвайки общ спад в стойността на книжата си тази година с около 33%.

Докато Мустие многократно е заявявал, че е против придобиванията и би предпочел да върне пари в брой на акционерите, италианското министерство на финансите се опитва да намери начин да убеди UniCredit да поеме ръководството над проблемната държавна банка Monte Paschi. Назначаването на Пиер Карло Падоан, министър на финансите на Италия между 2014 и 2018 г. и отговорен за спасяването на Paschi, за следващ председател на UniCredit е трябвало да разчисти пътя към управлението, според запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Мустие работи по актуализация на стратегическия план на банката, който ще бъде обявен в началото на следващата година, тъй като несигурността, свързана с ефекта на пандемията, затруднява финансовата институция да постигне съществуващите цели. Италия, заедно с Испания, е един от европейските пазари, на който се наблюдава нарастваща консолидация. Intesa Sanpaolo, основният конкурент на UniCredit в страната, затвърди лидерството си, като купи по-малката UBI Banca, докато италианският бизнес на Credit Agricole предлага около 875 милиона долара за изкупуването на Credito Valtellinese.

59-годишният Mycтиe пое ръководството на UnіСrеdіt пpeз 2016 г., като ycпя дa пoмoгнe зa oгpaничaвaнe нa paзxoдитe нa финaнcoвaтa инcтитyция и зa cвивaнe нa пopтфeйлa ѝ c лoши ĸpeдити в тpyдeн зa нeя пepиoд. Той се оттегли като ръководител на Корпоративното и инвестиционно банкиране на УниКредит през 2014 г., като заемаше тази позиция в продължение на три години. Преди това Мустие беше част от Societe Generale SA, прокарвайки си път през редиците с позиции в инвестиционната банка в Париж, Токио и Хонконг, след като се присъедини към френския кредитор през 1987 г. като търговец на борсови опции.

Въпреки въздействието на пандемията върху кредитополучателите, UniCredit намали коефициента си на необслужвани заеми до 4,7% към 30 септември от 4,8% в края на юни. UniCredit публикува тримесечна печалба, която успя да надвиши прогнозите на анализаторите.