Великобритания призовава ЕС да се насочи към правата за риболов

Сделка за Brexit е възможна след дни

10:46 | 30 ноември 2020
Обновен: 10:47 | 30 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От администрацията на Борис Джонсън вярват, че търговска сделка за Brexit може да бъде постигната в рамките на дни, ако и двете страни продължат да работят добросъвестно, за да разрешат това, което Великобритания вижда като последната голяма пречка в преговорите - правата за риболов.

Външният министър Доминик Рааб призова Европейския съюз да признае, че възстановяването на контрола над британските води е въпрос на суверенитет за Обединеното кралство. Той очерта положителна картина на състоянието на преговорите и заяви, че смята, че сделка за риболова „трябва“ да бъде постигната по време na последната седмица на разговорите.

„Мисля, че е важно ЕС да разбере принципната точка“, каза Рааб пред Sophy Ridge в неделното предаване на Sky News, цитирано от Bloomberg.

Ако преговорите се провалят, милиони фирми и потребители ще се сблъскат с по-високи разходи, с мита върху стоките, както и с прекъсване на веригите за доставки. Преходният период за Brexit приключва на 31 декември, когато Великобритания трябва да напусне единния пазар и митническия режим на ЕС.

Рааб коментира, че докато риболовът остава основната пречка, то той вижда възможност за сделка относно правилата на конкуренцията и държавната помощ ако ЕС е толкова „разумен“, колкото е била Великобритания. ЕС настоява Великобритания да направи компромис.

Докато разходите по напускането на единния пазар и митническия режим на ЕС изглеждат занижени от икономическото въздействие на Covid-19, пандемичната рецесия също означава, че и двете страни трябва да направят всичко възможно, за да избегнат допълнителни щети, допълва Рааб. Това ще означава компромиси и от двете страни.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, заяви, че блокът може да приеме намаление от 15% до 18% в дела си от улова в британски води.

Предложението, което според длъжностните лица и от двете страни е направено преди повече от месец и което е обект на преговори оттогава, е описано като „рисковано“ от Великобритания и Рааб в неделя отново го отхвърли.

Освен това Великобритания иска нови преговори всяка година за достъп до британските води за риболовни флоти на ЕС, но блокът се стреми към по-дългосрочно споразумение. В Лондон продължават разговорите лице в лице.