Опасенията от инфлация и зелените надежди насочват инвеститорите към медта

Борсово търгуваните стоки се радват на растящ интерес на фона на възстановяването на глобалната икономика, по-слабият долар и ускоряващата се инфлация

07:46 | 30 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Пазарът на мед отчита прилив на инвеститорски интерес, на какъвто не се е радвал от десетилетие, съобщава Bloomberg.

Цената на индустриалния метал достигна 7-годишен връх от 7520 долара за тон миналата седмица. Трейдърите обаче се готвят за по-нататъшно поскъпване на фона на глобалното икономическо възстановяване, което повдига въпроси относно инфлацията, и инвестирането на все повече средства от правителствата в “зелени” проекти.

Това е забележителна промяна. Пазарът на мед беше в застой през по-голямата част от десетилетието. Цените се понижиха с над 50% спрямо достигнатия рекорд през 2011 г. до 5 хиляди долара за тон по време на спада от 2015-2016 г. и отново през 2020 г.

Акциите на миннодобивните компании също поевтиняваха. Сега обаче борсово търгуваните стоки се радват на растящ интерес на фона на възстановяването на глобалната икономика, по-слабият долар и ускоряващата се инфлация. Индексът Bloomberg Commodity Spot се покачва с 43% от март.

“Очакваме инфлацията да надхвърли пазарните прогнози, имайки се предвид безпрецедентното увеличение в монетарните и фискални политики”, посочва Еви Хамбро от BlackRock. “Когато погледнете назад в историята, борсово търгуваните стоки и свързаните с миннодобивния сектор активи се представят като ефективни избори при очаквания за ускоряване на инфлацията”, добавя експертът.

Това е валидно за всички борсово търгувани стоки, но медта се облагодетелства от специфични фактори, които правят метала любим залог на дългосрочните инвеститори. Въпреки че мнозина очакват цените на петрола да се възстановят в краткосрочен план, тъй като светът започва да се завръща към нормалността, има много съмнения за дългосрочните перспективи, защото енергийната трансформация набира скорост. Медта вероятно ще спечели от тази промяна, защото се използва в състава на електрическите жици.

Goldman Sachs, която този месец предвиди нов “структурен бичи пазар” за борсово търгуваните стоки, посочва, че стимулите - като новият петгодишен план на Китай, Зелената сделка на Европа и плановете на новоизбрания американски президент, могат да имат подобно отражение като изграждането на китайската инфраструктура в началото на този век.

“Светът реконструира транспорта, захранването, съхранението на информация и дистрибуцията на стоки”, посочва Дейвид Лили от Drakewood Capital. “Правителствата по света подкрепят и насърчават прехода. Последиците за търсенето на метали са впечатляващи”, добавя той.

Има и краткосрочни фактори, които правят медта атрактивен залог. За разлика от петрола, доставките на метала са вече ограничени, защото търсенето му е по-малко ударено от пандемията и защото Китай увеличи покупките си, след като цените се понижиха.

Китайският внос на рафинирана мед и медни продукти се повишава с 41% през тази година - увеличение от 1,6 милиона тона, или повече от годишното търсене на Германия.

Рекордни количества

Рекордни количества рафинирана мед са внесени в Китай през тази година. Графика: Bloomberg 

Все пак инвеститорите гледат на инвестиционните потоци като ключов двигател за цените.

“На фона на физическите индикатори, които са все още слаби извън Китай, и липсата на глобални дефицити, можем да кажем, че позиционирането движи цените”, посочват анализатори на Citigroup.