Поколението на милениалите инвестира все повече в криптовалути

Компаниите и политиците да разработят алтернативи на кредитните карти и да премахнат таксите за посредници, съветват от Deutsche Bank AG

21:31 | 27 ноември 2020
Обновен: 21:38 | 27 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Като се има предвид скоростта, с която криптовалутата се очертава като алтернативен актив на поколението на милениалите в Индия, е трудно да си представим, че само преди две години няколко от пионерите в блокчейн бяха преследвани от закона, пише Bloomberg.

Сатвик Вишванат и Хариш Б. В., съоснователи на петгодишния стартъп Unocoin в Индия, бяха арестувани в края на 2018 г. Тяхното „престъпление“ беше, че поставиха павилион в търговски център в Бангалор, Индия, където клиентите можеха да сменят биткойн, етър или рипъл за пари или обратно. Това беше целият смисъл на Unocoin, тяхната размяна на крипто токени. Но полицията беше подозрителна към новия „банкомат“.

Оттогава се промениха много неща. Unocoin, която току-що набра финансиране от Tesla Inc. Draper Associates на Тим Дрейпър, процъфтява, заедно с други индийски блокчейн предприятия. Делът на Индия от лична търговия с виртуална валута в Азия е нараснал до 33%, колкото е и в Китай, показва анализа на Arcane Research, който обхваща най-големите платформи за трансакции в региона Paxful и LocalBitcoins.

Част от това несъмнено се дължи на балонното покачване тази година на биткойн, чиято цена достигна 19 000 долара на 24 ноември за първи път от историческото си покачване през декември 2017 г. Дори след колебанието в четвъртък, цената му все още е двойна през тази година. Но роля затова имат някои основни фактори. В Индия е все по-разпространено изпращането на пари в токенизирана форма и по този начин избягването на солидни банкови такси. Някои клиенти на борси за цифрови активи, вероятно специалисти на свободна практика, получават токени на редовни интервали като заплащане за работата си и ги конвертират в рупии чрез местните банкови сметки. Семействата в Индия използват същия канал, за да изпращат пари на студенти в чужбина.

Катастрофалната забрана на индийския премиер Нарендра Моди от 2016г., когато неочаквано обяви изтегляне от обращение на банкнотите с най-голям номинал – 86% от парите в обращение, също оказа влияние. Ходът му тогава беше обяснен с борбата с корупцията и насърчаване на дигиталните плащания. Нищо чудно, че сега Arcane очаква обемът на индийските крипто валути да надмине китайския.

Индустрията за управление на активи на вътрешния пазар също помага за приемането на криптовалутите, чрез своята некомпетентност. Повечето управители на големи фондове се борят да подобрят своите показатели, особено през последните години. Индексът Nifty 50 се е върнал само около 2% годишно в долари през последното десетилетие. Въпреки това, както показват Гурав Патанкар и Морган Барна, липсата на ефективност не е попречила на мениджърите да събират високи такси.

Недоволните по-млади спестовници си вземат бележка и се обръщат към в щатските борсови фондове. Но криптоинвестирането или притежаването на силно нестабилен дигитален актив в дългосрочен план не е за хора със слаби сърца. Само 600 от 1,2 милиона клиенти на Unocoin са започнали систематичен план за закупуване (най-вече) на биткойн. Но 99,5% от тях са на печалба, което може доведе и много нови клиенти.  

Що се отнася до регулирането, никой не иска връщане към 2018 г., когато централната банка на Индия, паричната власт, инструктира банките да не обслужват клиенти, които се занимават с виртуална валута. Драконовският подход почти задуши блокчейн революцията в Индия. Екшънът срещу павилиона на Unocoin в Бангалор беше като тежката ръка на държавата. Ако хората от технологичната столица на Индия не можеха да плащат пари в брой, за да купуват цифрови токени, то тогава активът на практика беше забранен в цялата страна. Погледнато назад, изпитанията на основателите с полицията се оказаха прикрита благословия. Младите предприемачи се обединиха, стигнаха до Върховния съд в Ню Делхи и получиха насоките на Резервната банка към други банки, обявени за противоконституционни.

Това се случи през март. Оттогава борсата отбеляза петкратен скок в търговията, средно 150 000 долара на ден, от 30 000 долара преди присъдата на съда. В последно време търговията е много по-висока благодарение на ралито в цените на биткойн. По-големи борси като CoinDCX бяха свидетели на дневни обеми от почти 700 000 долара.

Играчите настояват правителството да включи цифровите активи в съществуващия закон за пране на пари, което ще даде легитимност на индустрията. Следващата стъпка би била да се регулират като пари или ценни книжа, в зависимост от тяхното използване. Премахването на прекомерните такси от световната банкова индустрия и увеличаването на покупателната способност на хората след пандемията Covid-19 ще бъде световна цел.

В своето проучване, озаглавено „Какво трябва да направим, за да възстановим“, икономистите от Deutsche Bank AG съветват компаниите и политиците да разработят алтернативи на кредитните карти и „да премахнат таксите за посредници“. В дългосрочен план големите икономики ще направят това, като заменят паричните средства със собствените си цифрови валути на централната банка.