"Пет звезди" планират да спрат продажбата на Monte dei Paschi

Управляващата коалиция ще внесе предложение за ограничаване на данъчното облекчение в бюджета за догодина, което трябваше да подслади сделката за UniCredit

20:40 | 26 ноември 2020
Обновен: 21:32 | 26 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Депутатите от управляваща коалиция на премиера Джузепе Конте планират да спрат плановете на финансовото министерство да продадат затруднения кредитор Banca Monte dei Paschi di Siena на UniCredit, коментират длъжностни лица, запознати с дискусиите и цитирани от Bloomberg

Движението "Пет звезди", старшата партия в управляващата коалиция, ще представи предложение тази седмица за ограничаване на данъчно облекчение в бюджета за 2021 г., което трябваше да подслади сделката на базираната в Милано UniCredit за закупуване на най-старата банка в света, коментират запознатите лица

Данъчното облекчение, изготвено от екипа на финансовия министър Роберто Гуалтиери, е ключов компонент в пакет от стимули за потенциалните купувачи на Paschi и възлиза на 3 милиарда евро (3,6 милиарда долара). По информация на длъжностните лица неговата поправка обаче има за цел да ограничи данъчните ползи до 500 милиона евро или да ги разреши само за компании с по-малко от 50 служители.

Чрез ограничаване на данъчното облекчение законодателите вероятно ще направят продажбата на Paschi неприложима, както се предвижда в момента.

Предложението на "Пет звезди" се очаква да спечели подкрепа на по-малките партии и от някои членове на Демократическата партия, другата основна сила в правителството на Конте. 

Акциите в базиранaта в Сиена Paschi се сринаха с 3,8% в Милано, като около 14:41 ч. местно време спадът на ценните книжа възлизаше на около 3,1% 

Еугенио Джани, член на демократите, който е и губернатор на Сиена, призова за забавяне на продажбата на Paschi. Джани заяви по-рано този месец, че е помолил финансовия министър Гуалтиери да отложи трансакцията, като се позовава на вредните последици за заетостта в региона, особено по време на пандемията на коронавируса.

"Пет звезди" отдавна твърдят, че за Италия би било по-добре да задържи държавната си собственост в Paschi, вместо да се съобрази с ангажимента си към Европейския съюз да приватизира заемодателя. Този аргумент набира популярност и сред другите партии, които се притесняват, че държавата няма да постигне добра сделка на фона на опустошената икономиката от пандемията и че поглъщането на Paschi ще доведе до съкращения на работни места.

"Персонален банкомат"

Присъединяването към предложението за блокиране на продажбата бележи значителна промяна в подхода на демократите, които до този момент бяха в остър спор с "Пет звезди" за бъдещето на 548-годишния кредитор, който се нуждаеше от три спасителни плана в рамките на едно десетилетие.

Преди да се присъедини към Демократическата партия във втората коалиция на Конте, "Пет звезди" обвини сегашния си коалиционен партньор, че  използва Paschi като свой „персонален банкомат“ и заяви, че много от лошите заеми, отдадени от банката, са свързани с местни и регионални администрации, ръководени от демократите

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че финансовото министерство е готово да инжектира 2,5 милиарда евро в Paschi и проучва мерки за предпазване на потенциалния купувач от правни рискове и разходи покрай сливането.

Правителството също така преразглежда възможностите да покрие до 10 милиарда евро висящи правни рискове, съдържащи се в счетоводството на Paschi, за да направи продажбата по-привлекателна за UniCredit. Рисковете могат да бъдат прехвърлени във фонд със специално предназначение, контролиран от държавата. Министерството на финансите също обмисля правила за покриване на разходите по сливането, които могат да включват хиляди съкращения на работни места.