Централната банка на Швеция изненада с увеличението на количествените си улеснения

Институцията открехна вратата и за извънредни мерки

16:00 | 26 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Швеция изненада пазарите с по-голямо от очакваното разширяване на програмата си за закупуване на активи и заяви, че има място да предостави повече стимули на извънредни заседания между планираните срещи, ако това е необходимо.

„Ако светът се промени, ако има турбуленции по различни причини и ако заключим, че трябва да направим нещо между срещите, ще го направим“, каза гуверньорът на институцията Стефан Ингвес по време на виртуален брифинг за пресата в Стокхолм в четвъртък, цитира Bloomberg.

Riksbank обяви по-рано през деня, че разширява програмата си за количествени улеснения до 700 милиарда крони (82 милиарда долара), което е с 200 милиарда крони повече от по-ранната си цел. Основният лихвен процент на страната бе оставен на ниво от нула процента, както се очакваше и вероятно ще остане там през „следващите години“, казаха от банката.

„Пандемията от коронавируса продължава да доминира развитието на световната икономика. Прогнозите за растеж са ревизирани за следващите шест месеца, за Швеция и в чужбина. Перспективите за инфлация също се оценяват като малко по-слаби през следващите години, заявиха от банката.

Riksbank не само разшири целта си за количествени улеснения, но също така заяви, че ще ускори темпа на закупуване на активи през следващото тримесечие. На брифинга за пресата Ингвес заяви, че допълнителните 200 милиарда крони няма да бъдат вложени за реинвестиции, но също така увери пазарите, че Riksbank ще продължи да реинвестира в облигации, засегнати от нейната програма.

Ингвес многократно подчертава предпочитанието си към покупки на активи пред намалението на лихвите в подкрепа на икономиката. Riksbank приключи половин десетилетие на отрицателни лихви преди почти година и Ингвес показа нежелание отново да предприема този експеримент на фона на опасения за финансовата стабилност.

Но Швеция сега се готви за трудна зима. Правителството вече предупреди, че следващите няколко месеца ще бъдат по-строги по отношение на икономиката, отколкото първоначално се очакваше. Междувременно инфлацията остава доста под целта на Riksbank от 2%, достигайки едва 0,3% през октомври.

Инфлацията в

Инфлацията в Швеция е под целта на централната банка. Графика: Bloomberg

В изявлението от четвъртък Riksbank намали прогнозата си за брутния вътрешен продукт за тази година и сега очаква свиване от 4%, в сравнение с 3,6% по-рано. Отскокът през 2021 г. също ще бъде по-малък, отколкото се смяташе по-рано, с ръст от 2,6%, в сравнение с 3,7%, визиран в предишната прогноза. Инфлацията ще остане под целта на банката от 2% през целия прогнозен период, който се простира до 2023 г.