Си Дзинпин официално поздрави Байдън за победата

Китайският президент заяви, че се надява Байдън да "ръководи различията", съсредоточавайки се върху сътрудничеството между Пекин и Вашингтон

21:30 | 25 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин наруши мълчанието си и поздрави за победата Джо Байдън, изпращайки на новоизбрания президент на САЩ съобщение, в което Си се надява демократът да „ ръководи различията“ и да се съсредоточи върху сътрудничеството между двете най-големи икономики в света, съобщава Bloomberg

В поздравителната бележка, докладвана от държавната Xinhua News Agency, се посочва, че Китай иска да развие „здрави и стабилни“ отношения и да поддържа принципа на „безконфликтност“ и „антиконфронтация“. Предишно поздравително изявление на външното министерство на Китай посочва, че Пекин уважава избора на американския народ.

Лидерите на комунистическата партия в Китай до този момент не са коментирали необоснованите твърдения на президента Доналд Тръмп за изборна измама.

Тръмп обтегна американските взаимоотношения с Пекин в хода на администрацията си, налагайки мита на стойност стотици милиарди долари върху китайския внос на фона продължаващите търговски спорове; обвинявайки Китай за пандемията от коронавирус; осъждайки отношението му към етническите уйгури в северозападния регион Синцзян и репресиите срещу продемократичното движение в Хонконг.

Байдън оценява поздравленията от световните лидери, включително и от Си Дзинпин, коментира говорител на преходния екип на новоизбрания президент.

Длъжностни лица предполагат, че Байдън ще има по-мек конфронтационен подход към Китай чрез сътрудничество с Пекин по въпроси, свързани с търговията на оръжия и изменението на климата.

В същото време обаче екипът на Байдън призна, че усилията от епохата на Обама да работи в по-тесни взаимоотношения с Китай, пренебрегвайки нарушения на универсалните права на човека, заплахите за интелектуалната собственост и регионалната експанзия, са приключили.