Цената на златото спадна до четиримесечен минимум

Понижението в стойността на метала се дължи на положителните новини за ваксината срещу Covid-19 и прехода на президентската власт в САЩ

15:16 | 24 ноември 2020
Обновен: 15:19 | 24 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на златото достигна най-ниското ниво за последните четири месеца, след като беше стартиран официалният преход на президентския пост в САЩ към Джо Байдън, което облекчи политическата несигурност, предава Bloomberg.

След седмици на бездействие Администрацията за общи услуги (GSA) призна Байдън за очевиден победител в президентските избори, а президентът Доналд Тръмп призова агенциите и отделите си да си сътрудничат с него.

Цената на златото спадна в понеделник след обявяването на подобрените икономически данни от САЩ (индексът на мениджърите по поръчките PMI, изчисляван от IHS Markit, който обхваща активността както при услугите, така и в производствения сектор, се е увеличил до 57,9 пункта през ноември от 56,3 пункта през октомври - бел.ред.) и положителни новини за ваксините от AstraZeneca. Към 14:45 ч. българско време, фючърсите върху златото се търгуват за 1809,70 долара за тройунция.

Цената на

Цената на златото спада до четиримесечен минимум. Грагика: Bloomberg

„В краткосрочен план продавачите, заели къса позиция, очакват 200-дневната средна стойност на златото да бъде 1800 долара“, каза Оле Хансен, ръководител на стокова стратегия в Saxo Bank и добави, че стойностите на метала вероятно няма да се повишат в скоро време заради нарастващите новини за ваксината.

И все пак някои наблюдатели на пазара остават оптимисти за дългосрочната перспектива за златото.

Байдън планира да номинира бившия управител на Федералния резерв Джанет Йелън за негов министър на финансите. Това трябва да даде тласък на перспективите за фискален стимул, което, заедно с продължителните ниски лихвени проценти, ще осигури благоприятна среда за златото, смята Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank AG.

„След настоящата си серия от спадове златото трябва да започне да поскъпва отново, дори това да отнеме известно време и вероятно ще започне от по-ниско ниво“, пише той в бележка.