Абу Даби ще инвестира 122 милиарда долара в петрол и природен газ

Целта на емирството е да увеличи дневния си производствен капацитет до 5 милиона барела до 2030 г.

16:55 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Абу Даби ще инвестира 448 милиарда дирхама (122 милиарда долара) в петрол и природен газ през следващите пет години, тъй като се стреми да увеличи производствения си капацитет, въпреки че ОПЕК ограничава производството.

Върховният орган за енергийна политика на емирството в Персийския залив, Върховният петролен съвет, одобри бюджета за Националната петролна компания на Абу Даби, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от държавната агенция WAM.

Съветът даде одобрение на Adnoc за разработване на технологии с водород като нисковъглероден източник на енергия и за възлагане на договори за компании за проучване на петролни и газови находища по суша и море.

Абу Даби е столицата на Обединените арабски емирства и държи почти целия капацитет за добив на петрол. Миналата седмица служителите на емирството излязоха с  идеята, че ОАЕ могат да напуснат Организацията на страните износителки на петрол, което ще бъде изключително необичайно и вероятно би дестабилизирало петролните пазари. По-късно енергийният министър Сухаил Ал-Мазруей заяви, че ОАЕ „винаги е бил ангажиран с общата мисия член“, въпреки че не е обърна внимание на бъдещето на страната в картела.

Абу Даби планира да увеличи капацитета си за производство на петрол на дневна база до 5 милиона барела до 2030 г. от около 4 милиона барела. Производството на ОАЕ е ограничено от ОПЕК до около 2,6 милиона барела на ден до края на годината.

Държавите от ОПЕК и съюзническите им от по-широката група ОПЕК+ трябва да се срещнат следващата седмица, за да решат дали да увеличат производството си през януари като част от план за облекчаване на съкращенията, започнати през май в разгара на пандемията от коронавирус.