Франция ще премахне ограниченията срещу Covid-19 в три етапа

Това зави правителственият говорител Габриел Атал

14:17 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френското правителство планира да облекчи мерките, въведени срещу смъртоносния коронавирус в три етапа, предава Bloomberg.

Първото облекчаване на ограниченията ще се осъществи „около“ 1 декември, последвано от второ преди празниците в края на годината и трето през януари, каза правителственият говорител Габриел Атал в интервю за Le Journal du Dimanche. Все пак някои от ограничения ще станат в сила, за да се гарантите  поддържането на контрола върху заразата.

Ще останат в сила ограниченията за пътуване и мерките за дейността на заведенията като ресторанти и барове, каза Атал пред вестника. Президентът на Франция Еманюел Макрон, ще изясни детайлите на правителствената стратегия за следващите седмици в реч във вторник, каза той.

Макрон е изправен пред труден опит за балансиране между облекчаване на изморените медицински служители  и съживяване на отслабена икономика. Той също така е изправен и пред протест от собственици на малки „несъществени“ магазини, които искат да отворят възможно най-скоро.

Общественото одобрението за Макрон се повиши до шестмесечен връх от 41% в проучване на общественото мнение от Ifop, проведено в периода между 12 и 19 ноември за Le Journal du Dimanche.

Франция, която работи по стратегията си за ваксиниране, вече е сключила три договора с производители на лекарства и е в напреднали преговори за поне три други сделки, каза правителственият говорител пред вестника, без да дава повече подробности.

Междувременно страната може да предприеме допълнителни мерки за изолиране на заразени лица и тези, които са били в контакт с тях, каза Атал.