СЗО: Европа ще преживее трета вълна на коронавируса в началото на 2021 г.

Според представител на организацията континентът е пропуснал възможността за изграждането на необходимата инфраструктура през летните месеци

14:40 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg
Снимка: Emily Macinnes/Bloomberg

Специалният пратеник на Световната здравна организация COVID-19 Дейвид Набаро прогнозира, че Европа вероятно ще премине през трета вълна на пандемията от COVID-19 в началото на 2021 г., преди да бъде въведена ваксина, предава DW.

"Пропуснаха изграждането на необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поставиха първата вълна под контрол. Сега имаме втората вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, ще имаме трета вълна в началото на следващата година", каза Набаро.

Той каза също, че Европа има какво да научи от азиатските страни. „Човек трябва да реагира бързо на вируса, силно и решително. Особено в началото, когато вирусът все още се разпространява много бавно в различни общности. Ако реагирате с половин уста, проблемът ще се увеличи много бързо", каза той.

Основен проблем, добави Набаро, е, че твърде малко лица, вземащи политически решения, разбират, че вирусът се разпространява експоненциално, а не аритметично. "Експоненциално означава, че броят може да се увеличи 8 пъти за седмица, 40 пъти за две седмици, 300 пъти за три седмици, над 1000 пъти за четири седмици и т.н.", каза той.

Междувременно в Азия броят на заразените е сравнително нисък, тъй като "хората са напълно ангажирани и имат поведение, което затруднява вируса", каза Набаро.

"Те спазват дистанция, носят маски, изолират се, когато са болни, измиват ръце и повърхности. Те защитават най-застрашените групи", добави той.

Набаро каза също, че Азия не е облекчила преждевременно ограниченията. "Трябва да изчакате, докато броят на случаите е нисък, за да остане такъв", каза той.