Работните места във Великобритания не са стабилни, а схемата за запазването им приключва

От 1 ноември ще се прилага друга програма, която изисква от компаниите и служителите им да поемат повече от разходите

17:15 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Програмата за запазване на работните места, въведена от британския финансов министър Риши Сунак за предотвратяване на масови загуби на работни места, приключва днес, а възраждането на пандемията от коронавируса оставя икономиката уязвима за нов шок, предава Bloomberg.

В разгара на първата вълна на заразата държавните субсидии за заплати защитиха почти 9 милиона работни места, а разходите бяха огромни - над 40 милиарда паунда (52 милиарда долара) при последното броене.

Но от 1 ноември Схемата за запазване на работите места, ще бъде заменена от друга програма, която изисква от компаниите и служителите им да поемат повече от разходите. Точно когато министър-председателят Борис Джонсън е под натиск да наложи нова национална блокада, има опасения, че стотици хиляди работни места могат да бъдат съкратени през зимата.

Перспективата за по-нататъшни трудности вероятно ще подтикне призивите за повече държавни разходи и заеми, за да се увеличи заетостта, да се повиши социалната помощ и да се преквалифицират хората в най-засегнатите сектори.

Безработицата нарасва

Безработицата нарасва силно през лятото независимо от държавната подкрепа. Графика: Bloomberg

Новата програма за подкрепа, представена миналата седмица, изисква служителите да работят поне 20% от часовете си, за да получат помощи, а компаниите трябва да заплатят 5% от възнаграждението за часове, в който не е извършвана дейност.

„Не мога просто да им измисля часове, за да им плащам, дори само 10 часа работа, когато нямам работа, защото нямам търсене там“, заяви главният изпълнителен директор на Savvy Hotel Group Стивън Хескет пред Комитета по икономически въпроси  към Камарата на лордовете. Той определи бъдещето на фирмата, която управлява хотели в Ливърпул и Честър в Северна Англия, като „невероятно мрачно“.

Съкращенията на работни места са се увеличили с най-голям темп през трите месеца до август. Тhe Resolution Foundation изчислява, че безработицата е достигнала 7% през септември, което се равнява на около 2,4 милиона души. Икономистите предупреждават, че безработицата в страната може да се насочи към нивата, наблюдавани за последно в началото на 90-те години.

Перспективите за младите са особено лоши, като Тhe Resolution изчислява равнището на безработица сред 18-24-годишните да достигне 20% към септември.

Само една трета от съкратените са успели да си намерят нова работа.

„След като загубите работата си, наистина е трудно да се върнете“, каза Катлийн Хенехан, изследовател в Resolution. Тя заяви, че не можете да се очаква мащабните промени в индустрията и преразпределянето на работната сила да се случат за една нощ. „Това повдига някои много сложни въпроси за нас в краткосрочен и средносрочен план", добави Хенекан.