Икономическото възстановяване на Китай остава в релси през октомври

Показателите за икономическата активност остават над ключовото ниво, разделящо свиването от разширяването

12:00 | 31 октомври 2020
Обновен: 12:55 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Официалният показател за активност в промишлеността на Китай се понижава слабо през октомври, докато потребителските разходи спомогнаха за повишаване на производството на услуги, което предполага, че икономическото възстановяване продължава да е в релси.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността намалява през октомври до 51,4 пункта от 51,5 пункта през предходния месец, информира Bloomberg,позовавайки се на данните, публикувани от Националното статистическо бюро в събота.

Показателят за активността извън сектора на промишлеността нараства до 56,2 пункта от 55,9 пункта, отчетени през септември. Така измерителите остават над ключовата линия от  50 пункта, разделяща разширяването от свиването.

Китайските индикатори

Китайските индикатори за PMI показват непрекъснато разширяване на производството.Графика:Bloomberg

Данните показват постоянен инерция в икономическото възстановяване на Китай, като промишленото производство е стабилно, а търсенето и потреблението в световен мащаб продължават да се увеличават.

Фабричната продукция вероятно е била повлияна от по-дългата от обичайната ваканция за Златна седмица през октомври. В същото време празникът даде тласък на потребителските разходи, особено за пътуванията, като спомогна за раздвижване на непроизводствения сектор, който включва услуги и строителство

Докато вътрешното търсене на Китай се подобрява, глобалната среда става все по-несигурна. Възраждането на случаите на Covid-19 на някои от ключовите пазари в Китай може да натежи върху перспективите, тъй като страни като Германия и Франция се връщат към различни форми на блокиране. Ранните икономически показатели на Китай показаха смесени сигнали за възстановяване през октомври

„Втората вълна на Covid-19 извън Китай може да засили износа на Китай, но може и да забави пълното възстановяване на китайския сектор на услугите, тъй като Пекин все още трябва да бъде нащрек“, пишат икономисти от Nomura Holdings Inc. Но от друга страна анализаторите смятат, че пандемията в крайна сметка може да намали търсенето на износ на Китай, ако покупателната способност в чуждестранните икономики намалее и те приспособят производството си към новата нормалност.

 „Данните показват, че няма необходимост от това правителството да добавя нови стимули до края на годината", каза Чанг Шу, главен икономист от Азия за Bloomberg.

Подиндексът на новите фабрични поръчки за износ се повиши до 51 пункта от 50,8 пункта през септември. Подиндексът на заетостта в промишлеността се понижи до 49,3 пункта от 49,6 пункта месец по-рано, докато този за заетостта в сектора на услугите нарасна до 49,4 пункта.

Анализаторът на Китайската федерация по логистика и покупки Джанг Ликун заяви, че 40% от компаниите все още посочват слабото пазарно търсене като голямо предизвикателство, докато над 30% подчертават нарастващите цени на суровините и високите разходи за труд.