Акционерите на Swarovski одобриха съкращаването на 6 хил. служители и нова стратегия

Плановете са изправени пред предизвикателство заради несъгласие от страна на членове на семейство Сваровски

21:31 | 30 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Акционерите на Swarovski одобриха най-голямото преструктуриране в 125-годишната история на производителя на кристали, включително съкращаването на шест хиляди служители след годините на разгорещени дискусии, съобщава Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Робърт Бухбауер се бори с опозицията сред семейство Сваровски относно плана си да свие бизнеса на масовите пазари с по-нисък марж и да се съсредоточи върху по-скъпите бижута с по-висок марж, включително пръстени и гривни.

Членовете на семейството, които се противопоставиха на плана, заявиха, че ще настояват за отмяна на резултата, като посочиха, че всяко решение относно големи корпоративни промени трябва да бъде взето единодушно. Около 80-процентен дял от акционерите застанаха на страната на Бухбауер, което означава, че ръководителят на компанията ще може да придвижи напред промените.

“Новата стратегия за нашия основен бизнес, мерките за ефективност и дългосрочното здраве на компанията остават нашите цели”, заяви Бухбауер след вота. 

Австрийските, швейцарските звена

Решението значи, че различни австрийски и швейцарски звена ще бъдат обединени в австрийската семейна компания със седалище в алпийския град Ватенс, близо до Инсбрук. Новата структура трябва да позволи взимането на по-бързи решения относно новите продукти, персонала и инвестициите, посочва ръководството на компанията. Въпреки че е вероятно законовите спорове да продължат, компанията заяви, че няма да преустанови процеса.

Бухбауер заяви, че компанията трябва да предостави по-малко, но по-ексклузивни продукти под своя бранд, като свие мрежата си от три хиляди бутика.

Обявените съкращения на шест хиляди служители се равняват на около 20% от работната сила на Swarovski. Преструктурирането ще отнеме от две до три години, тъй като се очаква продажнбите на компанията да се понижат с около една трета през тази година.

Бухбауер посочи, че компанията трябва да бъде преструктурирана, така че е възможно тя да набере капитал чрез продажба на акции или чрез партньорство.