Печалбата на Amazon нарасна със 197% през последното тримесечие

Приходите на компанията са се увеличили с 37% на фона на все по-големия интерес към онлайн гиганта

08:50 | 30 октомври 2020
Обновен: 09:02 | 30 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Проходите от продажби и печалбата на Amazon са нараснали значително през последното тримесечие, тъй като потребителите разчитат на онлайн гиганта в условията на пандемията, предава CNN Business.

Amazon заяви в четвъртък, че през трите месеца, приключили на 30 септември, проходите от продажбите й са нараснали с 37% на годишна база до 96,1 млрд. долара, а печалбата й се е увеличила със 197% до 6,3 млрд. долара.

Резултатите надминаха прогнозите на анализатори от Wall Street. Отчета на компанията също така не включва събитието Prime Day на Amazon, което се проведе между 13 и 14 октомври тази година, след като беше отложено през лятото заради пандемията.

Продажбите в онлайн магазини, които включват продукти като Alexa и артикули, които Amazon продава директно на клиенти на уебсайта си, са нараснали с 38% през последното тримесечие. Продажбите на Amazon от трети страни продавачи, които предлагат артикули на нейния сайт, са се увеличили с 55%.

Приходите от Amazon Web Services, бизнеса на компанията за облачни изчисления и най-големият двигател на печалбата й, са нараснали с 29%, докато рекламният й бизнес отчита ръст на приходите от 51%.

Продажбите на Amazon във физически магазини, включително Whole Foods, обаче са спаднали с 10%.

"Няма съмнение, че последните резултати на Amazon показват, че компанията продължава да печели от блокадите, причинени от пандемията", каза Нийл Сондърс, анализатор в GlobalData Retail, в бележка до клиентите.

Amazon прогнозира приходи от продажби между 112 и 121 млрд. долара през последното тримесечие на годината и оперативни приходи между 1 и 4,5 млрд. долара, включително приблизително 4 млрд. долара разходи, свързани с коронавируса.

Към четвъртък акциите на Amazon са поскъпнали с повече от 70% от началото на годината.

Amazon укрепи позициите си по време на пандемията, привличайки все повече нови клиенти. Това направи компанията по-малко податлива на загуби на работни места, произтичащи от пандемията, казват анализатори. Купувачите харчат по-малко за пътувания и други развлекателни дейности, отколкото преди пандемията, и са насочили разходите си към електроника, кухненски съдове и други предмети.

Растежът на Amazon идва в момент, когато тя - подобно на други технологични компании, като Facebook, Google и Apple – е гледана под лупа от законодателите заради притесненията относно нейната пазарна мощ. По-рано този месец съдебната комисия към Камарата на представителите в САЩ публикува доклад, в който пише , че "Amazon се е ангажирал с широко антиконкурентно поведение в отношението си към трети страни продавачи и е предприела и други тактики, които задушават конкуренцията“.