Компенсации за 10 млрд. евро ще поддържат бизнеса в Германия

Съгласно правителствената програма за помощ, предприятията, принудени да затворят през ноември, ще получат 70% от приходите си от същия месец година по-рано, или 75%, ако имат по-малко от 50 служители.

18:55 | 29 октомври 2020
Обновен: 08:45 | 30 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия обеща „масивна“ подкрепа за компаниите, засегнати от едномесечната частична блокада, за да се гарантира предварителното възстановяване на икономиката от последиците от коронавируса, пише Bloomberg.

„Ситуацията е сериозна, дори и да не е очевидна за всички“, заяви финансовият министър Олаф Шолц в четвъртък на съвместна пресконференция с министъра на икономиката Петер Алтмайер. „Ноември е месецът на истината“ в борбата срещу пандемията, каза още той..

Шолц и Алтмайер предоставиха подробности за програмата за подпомагане на бизнеса засегнат от ограниченията наложени през ноември, на стойност 10 милиарда евро.

Мерките, които влизат в сила от понеделник, включват затваряне на барове, ресторанти и развлекателни съоръжения, както и ограничения за пътуване и социални контакти.

Съгласно правителствената програма за помощ, предприятията, принудени да затворят през ноември, ще получат 70% от приходите си от същия месец година по-рано, или 75%, ако имат по-малко от 50 служители.

Помощта ще бъде осигурена от бюджета на Германия за 2020 г., без да е необходим нов дълг, каза Шолц, добавяйки, че правителството все още може да си позволи по-стриктни мерки, ако е необходимо.

В четвъртък канцлерът Ангела Меркел защити новите ограничения, които ще затворят също и фитнес зали и кина, но ще позволят на училищата и част от бизнеса да работят.

В речта си пред Бундестага тя допълни, че е осигурена и спешна национална здравна помощ, която може да разшири медицинските служби до краен предел.

Алтмайер каза, че свиването през тази година може да се окаже по-малко сериозно от очакваното заради предишни мерки за защита на икономиката. Той ще представи актуализирани прогнози за растеж в петък.

Правителството очаква икономиката да се свие с 5,5% през тази година - малко по-малко от предходната прогноза от 5,8% - и ръст от 4,4% през 2021 г.

Bloomberg Economics изчислява, че последните мерки за борба с вируса, ако бъдат ограничени до един месец, ще намалят очакваните темпове на икономически растеж през това тримесечие с до около 0,5% от 1,1%. По-строги мерки за затваряне на училищата вероятно биха означавали допълнително свиване.

Правителството също ще улесни достъпа на малките компании до преференциални заеми от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau. Сред тези, които ще се възползват, са хотели, ресторанти, организатори на събития и художници.

Шефът на кабинета на Меркел Хелге Браун заяви в четвъртък, че целта на правителството е дейността да бъде възобновена изцяло през декември. Този месец е „най-важният месец за много сектори на нашата икономика“, каза той по телевизия ARD.