Британските компании изпадат в несъстоятелност с най-бърз темп от 2017 г. насам

Проучване на статистическата агенция в страната показва, че 4% от бизнеса няма парични резерви, а други 39% имат парични буфери само за следващите шест месеца

22:05 | 29 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските компании са изпаднали в неплатежоспособност с най-бързи темпове от три години насам в периода между юли и септември, като мерките за ограничаване разпространението на пандемията от коронавируса са засегнали най-силно сектора на хотелиерството и търговията на дребно, предава Bloomberg.

Около 30 000 други фирми сега изпитват трудности да изпълнят своите дългови задължения, като общо броят на компаниите в Обединеното кралство, обявили несъстоятелност, е 557 000, показва проучване на Begbies Traynor. Това е 6-процентово увеличение на показателя от юни и 9-процентов ръст от края на първото тримесечие.

Броят на

Броят на британските компании в несъстоятелност се увеличава в разгара на Covid-19. Графика: Bloomberg

Над 1700 барове и ресторанти и почти 3000 търговци на дребно отчитат влошаване на основните си финансови показатели от март насам, показва доклада. Броят им може да се увеличи още по-бързо, тъй като правителството постепенно оттегля мерките за подкрепа.

„Наскоро пуснатата, намалена версия на схемата за подпомагане на работните места и прекратяването на държавногарантираните заеми ще покажат на много фирми брутална реалност“, каза Рик Трейнър, изпълнителен председател на Begbies Traynor. По думите му липсата на рентабилност и натрупаният дълг ще започнат да тежат допълнително на компаниите след оттеглянето на държавната подкрепа.

Отделен доклад, публикуван от Службата за национална статистика на Великобритания в четвъртък, установява, че 4% от анкетираните компании нямат парични резерви, а други 39% имат парични буфери само за следващите шест месеца. Близо половината от компаниите отчитат спад в приходите в сравнение с нормалните нива на търговия по това време на годината, показва проучването.