Одобренията по ипотечните кредити във Великобритания се изкачиха до 13-годишен връх

Макар кредиторите да отчитат увеличение, одобренията за ипотечни кредити до момента са 418 000, което все още е по-ниско от тези през 2019 година

19:30 | 29 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Одобренията по ипотечни кредити в Обединеното кралство се изкачиха до 13-годишен връх през септември, тъй като интереса към жилищният пазар се повиши заради намалените данъци, пише Bloomberg.

Кредиторите са подписали 91 454 договора за ипотечни кредити, повече от прогнозите и с над 85 530 от август, съобщиха от  Английската централна банка в четвъртък. 

Одобренията за

Одобренията за ипотечни кредити в Обединеното кралство достигнаха до най-високото си равнище от 2007 г. насам. Графика: Bloomberg

Макар кредиторите да отчитат увеличение, одобренията за ипотечни кредити до момента са 418 000, което все още е по-ниско от тези през 2019 година, когато цифрите достигат 524 000 одобрени ипотечни кредити, според данни на The Guardian.

Натрупаният интерес и временните данъчни облекчение за покупки на имоти възродиха жилищния пазар през последните месеци, но се очаква интересът да се понижи.

Безработицата расте, а районите, които са подложени на по стриктни ограничения, свързани с пандемията, се увеличават. Анализатори прогнозират резки спадове в цените на имотите догодина.