Лондонското летище "Хийтроу" загуби титлата „най-голямото летище в Европа“

Броят на пътниците през лондонското летище намалява с 69% до 19 млн. през първите девет месеца на годината

16:54 | 28 октомври 2020
Обновен: 16:19 | 30 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лондонското летище "Хийтроу" загуби титлата „най-голямото летище в Европа“ от парижкото "Шарл де Гол" заради пандемията, която продължава да оказва негативен ефект на трафика на Великобритания, пише Bloomberg.

Броят на пътувалите през лондонското летище намалява с 69% до 19 млн. през първите девет месеца на годината, което е малко под броя за френското летище, съобщават от Heathrow Airport Holdings в сряда, като добавиха, че Амстердам и Франкфурт не изостват много след тях.

Освен това британската компания отчете загуба от 1,5 млрд. паунда (1,96 милиарда долара) за третото тримесечие.

Главният изпълнителен директор на летището Джон Холанд-Кей каза, че намаляването на броя на пътуващите се дължи на нарастващите случаи на Covid-19 и бавния напредък на правителството на Обединеното кралство за въвеждане на тестове, които да помогнат за отварянето на границите със страните, класифицирани като високорискови.

„Освен ако не предприемем действия, за да защитим икономиката си и останем глобална търговска нация, ще изостанем“, заяви главният изпълнителен директор в интервю. По думите му французите са предприели много активен подход за безопасното отваряне на границите си, като са започнали да тестват пътниците още през юни, докато Великобритания е въвела обща карантина. 

Джон Холанд-Кей ръководител на "Хийтроу", беше сред първите в авиационната индустрия, които призоваха Обединеното кралство да въведе тестване на пътници и да съкрати карантинните изисквания, за да увеличи търсенето. Правителството на страната води дискусии с американските си колеги за въвеждане на план пътниците между "Хийтроу" и Ню Йорк да летят само с тестове.

План за тестване

Предложението ще включва отрицателен PCR тест в рамките на 72 часа преди полет и още един на Oxford LAMP, който ще се направи при пристигане, избягвайки необходимостта от карантина.

Ако правителствата на Обединеното кралство и САЩ постигнат напредък в дискусиите, сделката може да бъде договорена още на Деня на благодарността, каза изпълнителният директор на британското летище. Ако не, Франция също има интерес и вероятно ще пристъпи към изпълнението на плана преди Обединеното кралство.

Според сегашната система на Великобритания се изготвя списък с безопасни или не страни за пътуващите, който се променя по всяко време и води до прекъсване на полети в последния момент. Тези, които пристигат от страни в опасната зона трябва да се самоизолират за 14 дни.

Великобритания създаде работна група, която ще улесни по-бързото изпълнение на системата с тестовете до 1 декември. Работната група разглежда варианти как може да бъде намалено времето за карантина, например чрез отрицателен тест след 5 дни в изолация.

"Хийтроу" намали прогнозата си за пътниците за 2020 г. с 6,6 милиона на 22,6 милиона. От летището очакват обемът за 2021 г.  да бъде с 54% под този от 2019  г. при 37,1 милиона пътници. Прогнозата се базира на режим на тестване през първото тримесечие на 2021 г. и ваксина през последните три месеца на годината.

Летището заяви, че има достатъчно ликвидност в размер на 4,5 милиарда лири след продажба на облигации и подписване на нов механизъм за финансиране.