Aston Martin ще решава проблемите си с помощта на Mercedes

Mercedes ще увеличи дела си в Aston Martin от 2,6% до 20% в рамките на три години

16:12 | 28 октомври 2020
Обновен: 16:12 | 28 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Месеци, след като получи помощ от собственика си милиардер, Aston Martin Lagonda Global Holdings е напът да си осигури необходимите средства и сближава връзката си с Daimler, за да оцелее в лошите за автомобилната индустрия времена, пише Bloomberg.

Акциите на британския автомобилен производител поскъпнаха с 16% в началото на търговията в Лондон, след като компанията заяви, че ще набере около 1,3 млрд. лири (1,7 млрд. долара) чрез облигации и акции, повечето от които ще бъдат използвани за рефинансиране на съществуващ дълг. Малко след 16 часа българско време акциите на компанията отчитат ръст в цената си с 2.66%. 

Притежаваният от Daimler Mercedes-Benz ще помогне на Aston Martin и за пускането на хибридни и електрически превозни средства на пазара, а в замяна ще стане основен акционер, без да харчи пари. Акциите на Daimler поевтиняха с 5% във Франкфурт.

Набирането на капитал отбелязва последния опит на автомобилния производител да обърне нещата след катастрофалните две години като публична компания. Скоро, след като група, ръководена от канадския моден магнат Лорънс Строл, вложи 536 милиона паунда в Aston Martin в края на януари, автомобилният производител предупреди, че парите ще се изчерпат до края на пандемията.

Mercedes ще разшири ангажимента си, започнал през 2013 г. с доставки на осемцилиндрови двигатели, като започне да доставя хибридни и електрически силови агрегати за Aston Martin. В замяна на това Aston Martin ще издаде нови акции на Mercedes, увеличавайки дела на германския автомобилен производител от 2,6% до 20% в рамките на три години.

Aston Martin се опита да надмине успешното IPO на Ferrari през 2015 г. със свое листване три години по-късно, но разочароващите продажби и предизвикателствата по отношение на наличностите доведоха до поевтиняването на акциите с 91% след дебюта им.

61-годишният Строл заяви, че Zelon Holdings и Permian Investment Partners ще станат новите акционери в Aston Martin като част от новия план за финансиране. Като част от увеличението на капитала Aston Martin ще публикува 250 милиона акции по 0,5 лири за акция, което е около 13,7% от съществуващите акции преди сделката.

Главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус заяви пред репортери по-рано този месец, че компанията няма намерение да придобива Aston Martin, но каза, че тяхното партньорство ще продължи.

Компанията намалява разходите, за да освободи средства за хибриди и електромобили, включително за подразделението AMG. Предоставянето на технология за електрически автомобили на Aston Martin ще увеличи икономиите извън собствената продуктова гама на Mercedes.

След набирането на средства Aston Martin ще разполага с над 500 милиона паунда, заявиха от компанията. Тази сума е достатъчна за средносрочните и дългосрочни изисквания, заяви главният финансов директор Кен Грегор по време на конферентен разговор. Компанията също така публикува приходи и печалби за третото тримесечие, които до голяма степен съответстват на прогнозите на анализаторите.

Компанията има общо 1,3 милиарда щатски долара дълг във финансови инструменти, дължими до 2022 г. С издаването на нов дълг в размер на 840 млн. лири, падежът ще се измести до 2025 г.