Южна Корея влиза в клуба на държавите, целящи въглеродна неутралност

Азиатската държава си поставя за цел да стане неутрална спрямо въглерода до 2050 г.

12:34 | 28 октомври 2020
Обновен: 12:34 | 28 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Южна Корея се присъединява към Китай и Япония при определянето на краен срок за нулеви емисии на въглерод.

Азиатската държава си поставя за цел да стане неутрална спрямо въглерода до 2050 г., каза президентът Мун Дже Ин по време на реч в парламента в сряда. Обещанието му идва, след като страната разкри план в размер на 42,7 трилиона вона (38 милиарда долара), известен като „Зелената нова сделка“ за увеличаване на нисковъглеродните източници на енергия и насърчаване на зелените индустрии на фона на усилията за утрояване на производството на възобновяема електроенергия до 2025 г., предава Bloomberg.

„Въпреки че правителството настоява за политики, насочени към енергийня преход, предишните усилия не успяха“, каза Мун, добавяйки, че Южна Корея планира да инвестира 8 трилиона вона в Зеления нов курс през следващата година.

По думите на Мун ще бъдат създадени работни места и изградени нови пазари и индустрии, като се прехвърли производството на въглища към възобновяеми енергийни източници. 

Новата цел означава, че емисиите, които все още съществуват през 2050 г., ще бъдат уловени и съхранени или компенсирани от дейности като засаждане на дървета. Зеленият нов курс през юли се сблъска с критики от екологични активисти, тъй като не определи ясно времеви рамки, в които страната ще премахне въглеродните емисии.

Въпреки че Южна Корея обеща да засили ангажимента си към възобновяемите енергийни източници и екологична инфраструктура, тя продължава да бъде подложена на критики, тъй като е направила твърде малко, за да ограничи ролята си в разпространението на въглищната енергия. Korea Electric Power Corp., държавната компания за комунални услуги, бе критикувана от инвеститорите за решението да финансира въглищни електроцентрали в Индонезия и Виетнам през тази година.

"В целта на президента Мун липсват подробни планове, но Южна Корея несъмнено стъпва напред", каза по телефона Хонг Чон Хо, професор в Сеулския национален университет, висше училище по екологични изследвания. Според него ако правителството не направи драстични промени в политиките си във всички сектори, включително икономиката, промишлеността и енергетиката, целта не може да бъде постигната чрез просто изразходване на милиарди долари през Зеления нов курс.

Обещанието на Южна Корея следва амбициозни цели, поставени от съседните страни. Китай, най-големият замърсител в света, заяви миналия месец, че се стреми да стане неутрален до 2060 г. в усилие, което би могло да му струва 15 трилиона долара, докато в понеделник Япония определи цел въглеродните й емисии да достигнат нетна нула до 2050 г.

Обещанието на Мун за климата ще бъде „приветствано от инвеститорите, които все повече искат да влагат средства на пазари, които намаляват климатичния риск и увеличават възможностите за внедряване на чисти технологии“, каза Ребека Микула-Райт, изпълнителен директор на Asia Investor Group on Climate Change.