S&P 500 се насочва към най-големия си спад от месец насам

Възраждането на пандемията и липсата на нови стимули в САЩ натежаха на борсите

21:46 | 26 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: NICOLAS ASFOURI/Bloomberg
Снимка: NICOLAS ASFOURI/Bloomberg

Индексът S&P 500 се насочва към най-големия си спад от месец насам на фона на опасенията, че възраждането на пандемията ще отслаби глобалната икономика, съобщава Bloomberg. Междувременно перспективите за нова фискална подкрепа от Вашингтон преди президентските избори изглеждат все по-мрачни.

Загубите на енергийните и индустриалните компании понижиха показателя с 2,9% вечерта в понеделник българско време, въпреки че той преустанови спада по-късно на фона на възстановяването в цените на акциите на най-големите технологични компании. Настроението на борсите беше помрачено по-рано в понеделник, след като главният икономически съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че президентът Доналд Тръмп не е съгласен с части от предложението на демократите за стимули.

Книжата на Boeing, Lockheed Martin и Raytheon Technologies Corp. поевтиняват, след като Китай съобщи, че планира да ги санкционира заради продажба на оръжия на Тайван.

В Европа показателят за технологичните акции се понижи най-много от март насам, след като книжата на германския софтуерен производител SAP поевтиняха с 22% заради намалената прогноза на компанията за продажбитеи предупреждението, че пандемията ще тежи на бизнеса ѝ до средата на 2021 г.

Инвеститорите остават фокусирани върху перспективата за нова сделка за стимули в САЩ, въпреки че времето преди президентските избори се изчерпва. По отношение на пандемията броят на новозаразени в САЩ достигна рекордно високи нива през последните седмици. Европа се доближи крачка напред до въвеждането на строги ограничения, подобни на тези от първата вълна на коронакризата, тъй като лидерите не успяват да поставят под контрол разпространението на заразата на фона на увеличаващото се недоволство към рестрикциите.

Във Вашингтон председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и финансовият министър Стивън Мнучин ще проведат разговор в понеделник, за да обсъдят дали напредък по отношение на стимулите може да бъде постигнат, заяви запознат източник, пожелал да запази анонимност.