Администрацията на Тръмп наложи нови санкции срещу петролния сектор на Иран

Според анализатори мерките включват почти целия сектор на страната

21:31 | 26 октомври 2020
Обновен: 21:34 | 26 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи в понеделник санкции срещу иранското министерство на петрола, Националната иранска петролна компания (NIOC) и нейно дъщерно дружество в рамките на предизборен ход, който според анализатори ще затрудни преустановяването на кампанията за оказване на натиск срещу страната в бъдеще, съобщава The Wall Street Journal.

Финансовото министерство на САЩ включи в черния си списък повече от дузина държавни енергийни компании и техни дъщерни дружества, както и представители на министерството и фирми.

Действията са осъществени на фона на опасенията сред администрацията, че кандидатът за президент на демократите Джо Байдън, който води в предварителните социологически проучвания, може да облекчи сакциите, след като обеща в рамките на кампанията си да се ангажира отново с Иран, ако спечели изборите през следващата седмица.

Финансовото министерство на САЩ заяви, че министерството и санкционираните компании са служели като критичен източник на финансиране на Ислямския революционен гвардейски корпус, елитни военни части на Иран, обявени от САЩ за терористична група.

“Режимът в Иран използва петролния сектор, за да финансира дестабилизиращи дейности на Ислямския революционен гвардейски корпус”, заяви финансовият министър Стивън Мнучин.

Въпреки че обявените от САЩ компании вече са били санкционирани, новите мерки попадат под контрола на органи за борба с тероризма, което, според анализатори и бивши представители на администрацията, значи, че те много по-трудно могат да бъдат отменени, отколкото друг вид санкции. Подобни санкции предвиждат и по-строги наказания за всеки, който е заловен да сключва сделки с фирмите, включени в черния списък.

По думите на анализатори мерките включват почти целия петролен сектор на Иран и са предназначени да изиграят ролята на възпиращ фактор за компаниите, които все още правят бизнес със страната.