Ереван и Баку се обвиниха взаимно за нарушаване на прекратяването на огъня

Президентът на Азербайджан обеща да използва шест турски F-16, ако страната му стане обект на чужда агресия

17:04 | 26 октомври 2020
Обновен: 17:04 | 26 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че ще се намесят турски изтребители F-16, ако страната му попадне под атака часове след сключване на споразумение за прекратяване на огъня с посредничеството на САЩ с Армения. Примирието във Вашингтон не успя да постигне желания от международната общност ефект, който да прекрати най-тежките военните конфронтации от десетилеията насам в Нагорни Карабах, предава Bloomberg

В телевизионно обръщение в понеделник часове след прекратяването на огъня, Алиев заяви, че шест F-16 ще останат на азерска територия, които са били използвани при съвместните военни учения с Турция през август.

„Нашите турски братя ги държаха тук, за да ни окажат морална подкрепа“, добавяйки, че ако бъде използвана чужда агресия на азерска територия, "отговорните ще се изправят срещу F-16.“

Въпреки че Алиев не уточни коя държава може да представлява заплаха за сигурността, Армения има пакт за отбрана с Русия. Пактът обаче не обхваща Нагорни Карабах, която все още е непризната от нито един член на ООН, включително и от Армения. Президентът Реджеп Ердоган обеща на Баку подкрепата на Турция, изразяваща се в предоставянето на "всички небходими средства“, но Анкара не е обявявала официално, че турски военни ще се присъединят пряко в боевете, които избухнаха на 27 септември.

Азербайджан и Турция по-рано отрекоха арменските твърдения, че турските F-16 вече са участвали във военните операции. Самолетите са "на земята", уточни Алиев в понеделник. „Вие имате вашите сателити, нали? Отидете и вижте и вижте какво правят”, прикани азерският президент

Предупреждението на Илхам Алиев дойде, след като Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението за примирие, което трябваше днес да влезе в сила в 07:00 ч. българско време. Американското посредничеството е третият неуспешен опит на международни медиатори за потушаване на боевете, въпреки че всяка страна заявява, че спазва хуманитарното прекратяване на огъня, докато обвинява другата в нарушения.

На място няма международни наблюдатели, които да проверяват предполагаемите нарушения. Държавният департамент обяви късно в неделя в съвместно изявление с Армения и Азербайджан, че двете страни са се договорили да спазват условията за прекратяване на огъня, чийто първичен вариант беше договорен в Москва на 10 октомври. Почти веднага споразумението и последвалият опит за мирен договор тогава бяха нарушени.

Азербайджан "ще продължи докрай", докато арменците не се изтеглят от спорната територия, заяви Алиев в обръщението си, но поясни, че е разпоредил на своите военни да спазват прекратяването на огъня.

Премирието все още е в сила въпреки „провокациите“, заяви арменският премиер Никол Пашинян във Facebook.

Չնայած առանձին պրովոկացիաներին՝ հրադարարը ընդհանուր առմամբ պահպանվում է: Հայկական կողմը շարունակելու է հավատարիմ մնալ...

Posted by Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան on Monday, 26 October 2020

Тежки загуби

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че от началото на сблъсъците вече са били убити около 5000 души, като цивилни и военни жертви има и от двете страни.

Американският опит за спиране на боевете дойде след отделни разговори на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео с външните министри на Армения и Азербайджан във Вашингтон. Два дни по-рано представителите на враждуващите страни се срещнаха с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

САЩ, Русия и Франция се опитаха безуспешно в продължение на почти три десетилетия да посредничат за мирно споразумение между Армения и Азербайджан. Арменците поеха контрола над планинския анлав и седем околни области на Азербайджан по време на война, която уби 30 000 и принудително изсели 1 милион души след разпадането на Съветския съюз. Конфликтът беше замразен чрез посредничеството на Русия през 1994 г.