Големите технологични платформи призовават ЕС за нови правила за съдържанието в мрежите

Призивът идва, когато Европейската комисия, подготвя мерки за дигитална политика, целящи да прехвърлят на платформите по-голяма отговорност за това, което потребителите публикуват на своите страници

16:00 | 26 октомври 2020
Обновен: 16:00 | 26 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големите технологични платформи призовават Европейския съюз да създаде нови правила, които да ги предпазват от законови задължения за активно премахване на речта на омразата и друго незаконно или некоректно съдържание, докато контролът върху това как платформите управляват потребителските публикации нараства по целия свят, съобщава Bloomberg.

Такава предпазна мярка би довела до „по-качествено модериране на съдържанието“ чрез стимулиране на платформите за премахване на некоректното съдържание, като същевременно защитава свободното изразяване, каза Edima - асоциация, представляваща Facebook, собственика на TikTok ByteDance, компанията майка на Google Alphabet и други. Асоциацията заяви, че ще изпрати документа на служители в Европейската комисия, Парламента и Съвета.

Призивът идва, когато Европейската комисия, подготвя мерки за дигитална политика, целящи да прехвърлят на платформите по-голяма отговорност за това, което потребителите публикуват на своите страници - от разпространението на реч на омразата и терористична пропаганда до незаконни играчки.

Платформи като Facebook и YouTube са подложени на сериозен контрол през последните години, тъй като не успяват да направят достатъчно, за да проследяват дейности, свързани с речта на омразата, която се обявява за подбуждане към насилие на места като Мианмар или заради това, че са позволили на руснаците да разпространяват дезинформация, за да повлияят на президентските избори в САЩ и гласуването на Великобритания за Brexit.

„Всички наши членове приемат своята отговорност много сериозно и искат да направят повече за справянето с незаконното съдържание и дейност онлайн“, каза Сиада Ел Рамли, генерален директор на Edima.

Новите правила биха били актуализация на дългогодишната правна защита за интернет фирмите, която защитава платформите от отговорност за публикуваното на техните сайтове. След като платформите бъдат информирани за незаконно съдържание, те са длъжни да действат бързо, за да го премахнат.

Като част от регулаторната реформа платформите могат да се сблъскат със задължения за поддържане на система за уведомяване на потребителите, за да сигнализират за незаконно съдържание, да докладват редовно за премахването на съдържание и да събират идентификационна информация от бизнес потребителите.

Големите платформи могат да се сблъскат с допълнителни изисквания, включително осигуряване на по-голяма прозрачност около модерирането на тяхното съдържание и онлайн рекламните услуги. В допълнение, ЕС планира да създаде нов съвет, който да отговаря за подкрепата на националните органи за наблюдение на правилата, съгласно проекта.

Предложенията на ЕС, които ще включват и нов регламент за ограничаване на големите платформи, трябва да бъдат представени в началото на декември, но все още могат да бъдат отложени. След като бъдат предложени, Комисията, Парламентът и Съветът ще трябва да се съгласят с окончателната версия на текста, преди той да стане закон.