Coca-Cola European с оферта за закупуването на Coca-Cola Amatil за 6,6 млрд. долара

Сделката би удвоила потенциалния пазар на европейската компания

15:27 | 26 октомври 2020
Обновен: 15:27 | 26 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Coca-Cola European Partners се съгласи да купи бутилиращата компания Coca-Cola Amatil, създавайки глобален производител на бутилирани напитки, който да издържи на забавянето в индустрията и на намаляващата консумация на захарни напитки

Базираната в Сидни Coca-Cola Amatil е оценена на стойност 9,23 млрд. австралийски долара (6,6 млрд. долара), което е 19% повече от оценката, определена от цената на акциите на компанията през миналата седмица. 

Сделката, която оценява акциите на компанията на 12,75 австралийски долара за акция, би удвоила потенциалния пазар на европейската компания, която ще може да обедини 300 милиона потребители от южното полукълбо, включително развиваща се Индонезия.

Подобна възможност за растеж е още по-привлекателна за индустрията, която в момента се сблъсква с намаляване на продажбите, отчасти заради пандемията от коронавирус, но и заради промяната в нагласите на потребителите, които все повече се грижат за здравето си. 

Освен газираните напитки като Coca-Cola, Fanta и Sprite, австралийската компания произвежда и други продукти като уиски, ром, текила, бира и мляно кафе.

Дамян Гамел, главен изпълнителен директор на Coca-Cola European Partners, заяви, че придобиването ще създаде по-широко и балансирано георграфско покритие и ще ни позволи да растем по-бързо.

Според уебсайта на компанията Coca-Cola Amatil разполага с 32 производствени съоражения в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Индонезия и Папуа Нова Гвинея. 

Предложеното за придобиване, което е най-голямата сделка с участието на австралийска компания тази година, ще бъде първата голяма трансгранична сделка в Австралия, тъй като пандемията ограничи голяма част от дейността по сливанията през годината. Bloomberg News съобщи, че компаниите водят преговори от събота.

Акциите на Coca-Cola Amatil поскъпнаха с 16%, затваряйки на ниво от 12,50 австралийски долара на борсата в Сидни, което е близо до стойността на офертата. Сделката е обект на надлежна проверка от страна на Coca-Cola European Partners.

"Тази оферта не е уникална, но предлага правилната цена за акционерите на Amatil", каза Даниел Мюлер, фонд мениджър във Vertium Asset Management в Сидни, която притежава акции на Coca-Cola Amatil.

Времето е подходящо за закупуването на Coca-Cola Amatil от гледна точка на перспективите за печалбата, тъй като търсенето на напитки трябва да се възстанови след облекчаването на ограниченията, свързани с Covid-19 в Австралия, каза Мюлер.

Европейските партньори на Coca-Cola в понеделник отчетоха спад на приходите от 3% за третото тримесечие до 3,18 млрд. Евро (3,76 млрд. Долара) и отказаха да предоставят целогодишни финансови насоки поради несигурност относно пандемията.

Coca-Cola European Partners ще сключат отделно споразумение за закупуване на базирания в Атланта Coca-Cola. Coca-Cola European Partners ще плати на Coca-Cola 9,57 австралийски долара за акция за 11% от австралийската компания, като ще преговаря с Coca-Cola за закупуване на останалите 20%.