Европейската икономика рискува ново свиване заради втората вълна на пандемията

IHS Markit предупреди, че икономиката на еврозоната може да се свие отново това тримесечие

15:53 | 23 октомври 2020
Обновен: 16:02 | 23 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възраждането на коронавируса връща икономическото възстановяване на Европа с крачка назад и повишава възможностите за ново свиване, съобщава Bloomberg.

Месечният показател на бизнес активност на IHS Markit спада до четиримесечно дъно до 49,4 пункта през октомври от 50,4 пункта през септември. В доклада има ясна разнопосочна тенденция на производствената сила, която компенсира щетите върху сектора на услугите от втората вълна на пандемията.

Съставния PMI

Общият PMI индекс на еврозоната пада до най-ниското ниво от четири месеца. Графика: Bloomberg

Новите правителствени ограничения, както и страховете на потребителите от вируса, движат икономиката на две скорости.

В Париж и осем други големи френски града властите въведоха вечерен час, който особено силно удря ресторантите и баровете. В Германия провинция Бавария наложи двуседмично затваряне, след като броят на заразените нарасна до над нивото, която предизвиква автоматично затягане на ограниченията.

Докато слабостта е до голяма степен ограничена до услугите, последиците за работните места и разпространението на негативни тенденции в останалата част на икономиката  притесняват политиците. Влошената перспектива засилва аргументацията Европейската централна банка да изпомпва повече парични стимули в икономиката и може да се наложи правителствата да разширят огромните си програми за подкрепа.

IHS Markit предупреждава, че икономиката на еврозоната може да се свие отново това тримесечие. В нейния доклад се казва, че заетостта отново е намаляла през октомври, доверието се е влошило и поръчките са намалели.

 „Въпреки че общият спад остава само скромен и далеч по-малък от наблюдаваното през второто тримесечие, перспективата за връщане в рецесия ще окаже по-голям натиск върху ЕЦБ да добави повече стимули и националните правителства да смекчат въздействието на ограничителните мерки“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.