Сенатската правна комисия одобри номинацията на Ейми Кони Барет за върховен съдия

Очаква се през следващата седмица кандидатурата да бъде финално одобрена от Сената

19:40 | 22 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Комисията по правни въпроси към Сената oдобри номинацията на Ейми Кони Барет за върховен съдя след единодушен републикански вот, проправяйки пътя за нейното потвърждение през следващата седмица, предава Wall Street Journal

Резултатът oт вота беше 12 "за" и 0 "против", тъй като всичките десет представители на Демократическата партия в комисията отказаха да се явят на процедурата в знак на протест срещу номинацията на Барет точно преди президентските избори.

Действието на комисията освобождава пътя за пълно й гласуване в Сената, което се очаква да се състои в понеделник. Най-вероятно лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл ще предприеме рядката стъпка да задържи сесията в Сената през уикенда, ограничавайки възможността на демократите да забавят гласуването.

Ако бъде номинацията бъде потвърдена, както се и очаква, съдия Барет ще предостави на Върховния съд солидно консервативно мнозинство, което би се отразило върху ролята на правителството, правата на човека и тълкуването на дълго обсъждани конституционни термини като правно на равна защита, надлежен съдебен процес.

Демократите се опасяват, че съдия Барет може да даде решаващия вот в полза на ограничаване на правото на аборт или да отмени Закона за достъпно здравеопазване (АCA) - дело на Барак Обама.

Вместо да присъстват на гласуването в четвъртък, демократите показаха снимки на американци със здравословни заболявания, които според тях могат да бъдат засегнати, ако ACA бъде отменен. Съдия Барет вероятно ще заеме своя пост до 10 ноември, когато ще се състои дело, оспорващо централен стълб на ACA.

Одобрението на комисията идва след изслушване миналата седмица, на което съдия Барет избегна да коментира и да поеме ангажименти по "горещи" правни въпроси, заявавайки, че няма да позволи личните й възгледи да повлияят на решенията й. Номинираната за върховен съдя отказа да заяви позицията си дали прецеденти, включващи правoто на аборт (бел. ред. Roe v. Wade 1973), както и Законът за достъпно здравеопазване, са били правилно отсъдени.

48-годишната Барет е дългогодишен професор по право в частния университет "Нотр Дам", Индианана и е съдия от три години в апелативен съд със седалище в Чикаго. Тя изрази подкрепа по отношение на "оригинализма" - метод за правна интерпретация, който включва тълкуване на американската Конституцията според нейното буквално значение. Подобен прочит беше отстояван от нейния наставник - покойният съдия Антонин Скалия и е възприеман от консерваторите като антидот за десетилетия на либерална правна интерпретация

Демократите се примираха с факта, че не притежават необходимите инструменти да спрат потвърждението на номинацията, но заявиха, че ходът на Републиканската партия може да се окаже началото на верига от събития, които ще променят из основи сентската институция. 

Опозицията обвини републиканците, че са нарушили своя собствен прецедент от 2016 г., когато отказаха да разгледат тогавашната номинация на президента Обама, с аргумент, че е била изборната година. Републиканците отговориха, че сега е различно, тъй като една и съща партия контролира Белия дом и Сената.