Япония върви по стъпките на ЕС за намаляване емисиите на парникови газове до 2050 г.

Правителството планира да изготви конкретни мерки като насърчаване на възобновяемите енергийни източници

14:29 | 22 октомври 2020
Обновен: 15:21 | 22 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Япония върви по стъпките на ЕС за намаляване емисиите на парникови газове до 2050 г.

Японското правителство скоро ще се ангажира да намали до нула емисиите на парникови газове до 2050 г., пише Investor, позовавайки се на Nikkei Asia Review.

Новата цел, която се очаква да бъде обявена в реч на новия министър председател Йошихиде Суга пред депутатите през следващата седмица, сигнализира, че Япония най-накрая ще синхронизира климатичния си ангажимент с този на Европейския съюз (ЕС), който си постави същата цел през миналата година.

От компании, действащи в отрасли като енергетика, автомобилостроене и стоманодобивна индустрия, ще се очаква да предприемат строги мерки, за да изпълнят ангажимента, който Япония ще възприеме.

Правителството планира да изготви конкретни мерки като насърчаване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). В понеделник Суга трябва да обяви целта за нулевите емисии в първото си обръщение за цялостната политика пред парламента от встъпването си в длъжност миналия месец.

Според подготвената реч на Суга Япония ще занули общите емисии и ще се бори за обособяване на общество без въглерод през 2050 г.

В миналото правителството предвиждаше да намали емисиите с 80% до 2050 г., изтъквайки, че ще успее да занули парниковите газове през втората половина на века. Липсата на ясен график беше разкритикувана като признак за нежеланието на властите да се справят с екологичните проблеми.

Новата цел, която Суга се очаква да обяви, е възприета от ЕС през 2019 г. Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015  г., поставя за цел „контролиране на повишаването на температурата спрямо прединдустриалните нива до 1,5 градуса по Целзий“.

За да бъде постигната тази цел, Великобритания, Франция и Германия решиха да премахнат електроцентралите, работещи с въглища, които отделят голямо количество парникови газове. Япония ще преразгледа основния си енергиен план през лятото на 2021 г., но е вероятно да се наложи сериозна ревизия, за да се постигне новата цел.

Настоящият план предвижда, че до фискалната 2030 г. производството на ядрена енергия ще покрива от 20% до 22% от нуждите на Япония от електроенергия, възобновяемите енергийни източници ще съставляват от 22% до 24%, докато 56% ще принадлежат на въглищата и втечнения природен газ.