Царевицата, соята и пшеницата са готови за навлизане на бичи пазар

Има индикации, че търсенето ще надвиши предлагането през октомври

19:30 | 24 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Caroline Blumberg/Bloomberg News
Снимка: Caroline Blumberg/Bloomberg News

Формата на кривите при фючърсите върху царевицата, соята и пшеницата сигнализира за промяна от мечи към бичи пазар, сматат анализаторите от Bloomberg Intelligence.

Индикациите за търсенето през октомври, не твърде отдалечените дъна в цените на тези стоки и потенциалният достигнат връх на долара, означават край на тенденцията на спад в цените на земеделските стоки. 

"Вижда се възстановяване на търсенето спрямо предлагането, а това представлява потенциал за нов бичи пазар", обясняват от Bloomberg Intelligence. 

Освен това достигнато дъно в цените до нива от 2019 г. предполага трайно възстановяване. 

Фючърсната крива

Кривата на фючърсите сигнализира за задаващ се ръст в цените на зърнените култури. Графика: Bloomberg Intelligence 

Когато цената на царевицата премине 4 долара за бушел, това ще сигнализира края на мечия пазар за земеделския сектор, смятат от Bloomberg Intelligence. Достигането на цена от 4,09 долара за бушел на 20 октомври е добро начало, но тя беше изправена пред сериозна съпротива.

Цената на

Цената на царевицата прекрачи за кратко прага от 4 долара за бушел. Графика: Bloomberg Intelligence 

Най-малкият дял на земеделски земи, на който се отглежда пшеница в САЩ от около век насам, заедно с най-високото търговско претеглено ниво на долара през 2020 г., са потенциално добра комбинация за достигането на дъно в цените на земеделските продукти. Износът на пшеница и соя от САЩ на около 50-процентен дял от производството подчертава значимостта на цената на зелените пари.

Графиката по-долу изобразява цената на пшеницата заедно с  Bloomberg Agriculture Spot Subindex, които изглежда се оттласкват от дъното. Пшеницата се търгува на устойчиво нива от около 6,50-6,70 долара за бушел.

Заедно с царевицата на цена от 4 долара за бушел тези нива вероятно могат да бъдат пробити, но ще се изправят пред множество първоначални разпродажби.

Цените на

Цените на земеделските продукти вероятно ще се оттласнат от дъното, водени от пшеницата. Графика: Bloomberg Intelligence