Oбединеното кралство възобновява търговските преговори с ЕС

Интезивните преговори между Дейвид Фрост и Мишел Барние ще започнат утре следобед и ще се провеждат всеки ден в продължение на три седмици

20:40 | 21 октомври 2020
Обновен: 20:44 | 21 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания се съгласи да възобнови търговските преговори с Европейския съюз по-малко от седмица, след като премиерът заплаши Борис Джонсън да ги спре, ако 27-те не променят подхода си, предава Bloomberg.

Интензивните преговори ще започнат утре следобед в Лондон и ще се провеждат всеки ден, заяви главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост в Тwitter днес.

Решението беше взето, след като главният преговарящ на ЕС Мишел Барние постави на днешния дневен ред разглеждане на три британски жалби, заявявайки пред законодателите в Брюксел, че ЕС ще признае суверенитета на Обединеното кралство, ще промени подхода си в преговорите и ще започне работа по подробния текст на споразумението.

„Готови сме да приветстваме екипа на ЕС в Лондон, за да възобновим преговорите по-късно тази седмица“, заяви говорител на кабинета на Джонсън след комуникация между двете преговарящи страни. По неговите думи Брюксел и Лондон са съвместно договорили "набор от принципи за справяне с интезивната фаза на преговорите.“

Паундът беше напът да отчете най-голямата си дневна печалба от март в края на лондонската сесия, докато доходността на 10-годишни облигации се повиши с пет базисни пункта до 0,24%.

Очаква се преговорите да продължат още три седмици, коментират длъжностни лица, но предупредиха, че все още са налице значителни разногласия между двете страни.