Deutsche Bank: Предстоят спадове на фондовата борса през 2021 г., пазарът не оценява два риска

Коронавирусът и президентските избори в САЩ са сред основните предизвикателства

17:40 | 22 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Липсата на алтернатива е сериозна инвестиционна стратегия за тези, които движат вълната на фондовата борса. Според Deutsche Bank обаче тази стратегия има лимити, като екип на банката определи 12-месечна ценова цел за S&P 500 от 3300 пункта до края на септември 2020 г. Индексът приключи сесията във вторник на ниво от малко над 3443 пункта, пише MarketWatch.

Туан Хюйн, главен инвестиционен директор на Deutsche Bank за Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви, че ако кандидатът на демократите Джо Байдън спечели президентската надпревара в САЩ, банката ще прибере печалба от S&P 500 в размер на 170 долара на акция. Въпреки че Байдън предлага по-високи корпоративни данъци, Deutsche Bank не очаква те да влязат в сила до 2022 г., имайки се предвид слабата икономика.

Ако президентът Доналд Тръмп спечели втори мандат, банката ще прибере печалба от индекса в размер на 180 долара на акция заради по-малката данъчна тежест. “Той ще продължи с неговата данъчна реформа, която облагодетелства основно технологичните компании, защото сега данъчната тежест за тях е на историческо дъно”, коментира Хюйн.

Оценките на

Оценките на компаниите от S&P 500 все още са на исторически върхове. Графика: MarketWatch

Той посочва, че банката все още препоръчва акциите на “растежа” вместо “стойностните” акции.

Очаква се отчетите на технологичните компании да станат ясни през следващите две седмици и те да дадат допълнителни сигнали, че тези дружества са се възползвали от пандемията, печелейки от ръста на електронната търговия, дигиталните развлечения и дистанционната работа.

Deutsche Bank все още е предпазлива по отношение на акциите, ориентирани към стойност - производителите на автомобили бяха ударени от икономическите щети от пандемията и от преминаването към електромобили, а банките се борят с по-ниските лихвени проценти.

Клиентите на Хюйн, които са фокусирани върху запазването, а не върху изграждането на състояние, търсят начини да диверсифицират поради лихвената среда.

Според него пазарите са неподготвени за два риска.

“Колкото дълго (в случая коронавирусът) не води до втори строги ограничителни мерки, пазарите ще са добре. Но ако видим подобен сценарий - както през март или април, това очевидно все още не е заложено в ценообразуването, защото банки като нас ще трябва да понижат очакванията си за брутния вътрешен продукт не само за тази година, но може би дори за 2021 г.”, коментира Хюйн.

Той посочва, че друг риск е изборният резултат в САЩ, като не е ясно каква ще е посоката му. Може да отнеме време за преброяване на гласовете по пощата, като е вероятно междувременно Тръмп да обяви себе си за победител, което ще доведе до волатилност.