Борбата за ръководител на СТО се заплита

САЩ и ЕС изразяват подкрепа за различни кандидатури

13:05 | 21 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

САЩ и Европа се насочват към сблъсък около предпочитаните от тях кандидати за ръководител на Световната търговска организация, докато изборът на първата жена, която да застане начело на световната търговия, влиза в ключова фаза.

Европейският съюз е склонен да подкрепи Нгози Оконьо-Ивеала от Нигерия, казаха източници на Bloomberg. Други наблюдатели твърдят, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще подкрепи южнокорейката Йоо Мйънг-хи. Междувременно предпочитанията на Китай и тези на други големи икономики като Бразилия и Индия остават неясни.

Нгози Оконьо-Ивеала

 Нгози Оконьо-Ивеала

СТО планира да назначи нов генерален директор следващия месец на мястото на бразилеца Роберто Азеведо, който се оттегли в края на август - година преди края на мандата му. Той беше шестият пореден мъж, който ръководи 25-годишната организация.

Процесът все още е изпълнен с политическа несигурност. Изборите в САЩ след две седмици може да доведат до нова администрация, която променя плановете на Америка за СТО.

„Не бива да отхвърляме възможността това да завърши в задънена улица и че резултатът ще трябва да изчака изборите в САЩ и това, което следващата администрация реши да направи“, каза Руфъс Йеркса, който беше заместник генерален директор на СТО от 2002 до 2013 г. и сега оглавява Националния съвет за външна търговия - базирана във Вашингтон бизнес група, представляваща американски компании.

Макар че малко държави казват публично коя от двете жени подкрепят, процесът изисква консенсус на 164-те членове на СТО. Още по-объркваща картина са търговските съюзи от Африка до Азия, обтегнати от тригодишни търговски войни и протекционистки настроения, засилени от пандемията от Covid-19.

Йоо например изпитва трудности да си осигури подкрепа от Япония, която е както търговски партньор, така и конкурент на Южна Корея.

В интервю в петък Йоо призна, че може да има трудна битка.

"Всеки обича историята на аутсайдерите. Вярвам, че съм спечелила доверието на членовете с моя труд, постоянство и искреност. Ще продължа да го правя", каза тя.

Йоо Мйънг-хи

Йоо Мйънг-хи. Снимка: Bloomberg LP

Оконьо-Ивеала, която е била два пъти министър на финансите на Нигерия и веднъж министър на външните работи, се е позиционирала като аутсайдер - този, който никога не е работил в СТО или не е водил преговори за търговска сделка. Миналата седмица тя призова за връщане към „многостранна система.

„Нека укрепим това - това е, което ще служи на света и нека намалим двустранните спорове, които виждаме “, каза те във виртуална дискусия в четвъртък.

Оконьо-Ивеала има силна подкрепа от различни групи, включително 55-членния Африкански съюз, Икономическата общност на западноафриканските държави и Организацията на африканските, карибските и тихоокеанските държави. Ако тази подкрепа продължи, нигерийката ще има осигурени гласове от по-голямата част от африканския континент.

От своя страна обаче Робърт Лайтайзър, търговският представител на САЩ, е дългогодишен критик на СТО и близки до него казват, че той би предпочел да види по-технократичен кандидат като Йоо, министър на търговията на Южна Корея, която е помогнала за разширяването на търговската мрежа на страната си чрез двустранни споразумения с Китай, ЕС, Великобритания и САЩ. Той познава корейката от работата с нея по предоговарянето на търговско споразумение в началото на администрацията на Тръмп.