Десетте най-големи компании еднорози, които все още са частни

Според CB Insights има близо 500 компании в света, подкрепени с рисков капитал, чиято оценка е един милиард долара или повече

07:46 | 22 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

До момента през тази година на пазарите са проведени 167 първични публични предлагания - около едно на всеки два дни, пише MarketWatch.

Досега през 2020 г. станахме свидетели на големи IPO-та на компании като Snowflake и Warner Music, директните листвания на Asana и Palantir, както и листванията чрез компаниите за придобиване със специално предназначение на DraftKings и Nikola. инвеститорите са жадни за нови идеи и нови инвестиционни възможности, а пазарите отговарят на призивите им.

Според CB Insights има близо 500 компании в света, подкрепени с рисков капитал, чиято оценка е един милиард долара или повече.

В по-долния списък са десетте най-високо оценени еднорози, които могат да се листнат на борсата. За улеснение в него са включени само базирани в САЩ компании, като трябва да се има предвид обаче, че в Китай и на много други места по света също има множество такива дружества.

Десетте най-високо

Десетте най-високо оценени еднорози, които могат да се листнат на борсата. Графика: MarketWatch

Водеща в класацията е SpaceX на Илон Мъск, чиято оценка на частния пазар е 46 милиарда долара, базирана на последното ѝ набиране на средства. През май в разгара на пандемията SpaceX създаде история с първия космически полет от частна компания, като в нейния случай изпрати астронавти на Международната космическа станция.

Рекордът на Мъск с Tesla - първата успешна нова автомобилна компания от десетилетия, може да направи SpaceX гореща сделка, ако тя се листне на борсата. Икономиката на компанията обаче е неясна и несъмнено предизвикателна - това не е облачно базирана софтуерна компания с модел на повтарящи се приходи. Дружеството произвежда ракети, след което ги изстрелва. На борсата няма много подобни компании, освен конвенционалните авиокосмически и дружеството за космически туризъм Virgin Galactic.

Stripe, компания за обработка на плащания, последно оценена на 36 милиарда долара, често е разглеждана като потенциален кандидат за IPO. Дружеството насочи към себе си вниманието през миналото лято, след като привлече финасовия директор на General Motors Дхивия Сурядевара за свой собствен. Stripe за момента отрича всякакви краткосрочни планове за листване на борсата, но това може би ще се промени.

Airbnb обяви през август, че е подала документи за първично публично предлагане пред Комисията по ценните книжа и фондовите борси. DoorDash направи подобно изявление още през февруари. Instacart, компания за доставка на хранителни продукти, неколкократно води разговори с инвестиционни банкери за IPO до края на тази година.

Epic Games попадна в новините заради битката си с Apple заради таксите на App Store. Epic е производителят на популярните видеоигри Fortnite. IPO на компанията би било добре прието, но в краткосрочен план изглежда малко вероятно.  

За момента няма по-уместно IPO в краткосрочен план от това на Robinhood, която се превърна в предпочитана платформа за множество трейдъри, където те свободно могат да спелулират.

Част от останлите компании в списъка с еднорози включват производителят на електронни цигари Juul, който е малко вероятно да стане публична компания скоро. Оценката на компанията отчете рязък спад на фона на нарастващи противоречия около основния ѝ пазар.