Носител на Нобелова награда за мир призова милиардерите за помощ в борбата с глада

Световната продоволствена програма ще се нуждае от допълнителни средства през тази и следващата година

21:36 | 20 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир призова милиардерите да помогнат в борбата с влошаващата се криза на глада, докато правителствата насочват усилията си към подпомагане на икономиките, съобщава Bloomberg.

Световната продоволствена програма (WFP) иска милиардерите и големият бизнес да увеличат приноса си за справяне с глада, който често води до политическа нестабилност и масово разселване на хора. Правителствата обикновено предоставят най-много финансиране на агенцията на ООН, но има нарастващи опасения, че помощта няма да достигне, тъй като повече внимание се насочва към справяне с последиците от коронавируса.

„В краткосрочен план трябва да накараме частния сектор да се задейства и да запълни тази празнина. Ако не го направи, това ще бъде катастрофално", заяви изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли.

Подпомагане на

Съотношение на страните подпомагащи гладуващите спрямо U.S. Графика: Blooomberg

Все повече хора гладуват, тъй като пандемията разрушава веригите за доставка на храни, осакатява икономиките и подкопава покупателната способност на потребителите. Световната продоволствена програма има за цел да помогне на 138 милиона души тази година - най-много в 60-годишната ѝ история. 

Миналата година - преди кризата с Covid-19, агенцията си осигури рекордните осем милиарда долара, които да бъдат използвани през 2020 г., като САЩ, Германия и Великобритания бяха сред най-големите донори. Тя обаче вече се нуждае от допълнителни пет милиарда долара, за да покрие шестте месеца до март, и търси 15 милиарда долара, за да помогне на гладните през следващата година.

Компании като Cargill, Mars и Bank of America увеличиха помощта си след пандемията, а Cargill обеща допълнителни един милион долара. Отделно милиардери, включително Джеф Безос, Дейвид Тепър и Опра Уинфри, обещаха да предоставят средства за борбата с глада през тази година като част от помощта им в усилията срещу пандемията. 

Бийзли заяви, че се надява милиардерите „да се активизират“.

„На фона на икономическото влошаване, прекъсването на веригата на доставки, съчетано с нарасналите нужди, 2021 г. не изглежда добре“, посочи той. „Имаме решението. Имаме ваксина срещу глада и дестабилизацията. Тя се нарича храна, а ние просто се нуждаем от пари", коментира Бийзли.