Lukoil увеличава продукцията си в Ирак въпреки пандемията и срива в цените

Вторият най-голям руски нефтопроизводител ще представи скоро на иракското правителствo планове за разработване на отделно находище на юг

17:15 | 20 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Lukoil планира да разработи нови проекти за нефтени находища в Ирак, въпреки че спадащите цени на суровия петрол и намаляването на предлагането от страна Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори (ОПЕК+) принудиха компанията да намали производството си в Близкия изток, предава Bloomberg.

Миналата година вторият по големина руски производител на петрол изпомпваше по 400 хиляди барела на ден по проекта си „Западна Курна 2“ в Южен Ирак и планираше увеличение na продукцията през 2020 г. "Вместо това Lukoil задържа производството на равнища от 280 хиляди барела на ден, оказвайки помощ на Ирак по съобразяването с квотите според глобалното споразумение за съкращения на доставките", коментира Егор Зубарев, управляващ директор на бизнеса на компанията в Близкия изток.

"Въпреки че засега се очаква нивата на продукция да останат непроменени, Lukoil скоро ще представи предложения на иракските власти за разработване на отделна зона на юг, известна като Блок 10", заяви Зубарев в имейл.

Цените на петрола са с 36% по-ниски тази година, тъй като коронавирусът изтри търсенето на гориво и Lukoil, както и другите производители, бяха принудени да замразят планове си за увеличаване на производството. Ирак, вторият по големина производител от ОПЕК, нареди на международните компании, работещи по неговите находища, да изпомпват по-малко петрол, след като от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците й, включително Русия, се съгласиха през април да съкратят предлагането с една десета от световните доставки.

„Настоящата ситуация принуждава нас и нашите партньори да преразгледаме плановете си, за да видим как те ще отговорят на нуждите на времето“, коментира Зубарев. И все пак Ирак е „несъмнено“ един от „приоритетните региони на Lukoil“, добави ток. Lukoil притежава 75-процентов дял в „Западна Курна 2“ и работи по проекти за проучване на други части на полето, както и в отделната южна зона Блок 10.

Финансовите ограничения на Ирак представляват предизвикателство за чуждестранните петролни компании. "По-ниските цени на суровия петрол оказват натиск върху бюджета на правителството, а някои петролни проекти са замразени поради дефицита на Багдад", заяви във вторник министър на петрола Ихсан Абдул Джабар по време на онлайн конференция.

"Когато страната е готова отново да увеличи производството си, тя ще се нуждае от модернизирани съоръжения за износ и тръбопроводи", коментира Зубарав.

Текущата продукция на Ирак е ограничена до около 3,6 милиона барела на ден по квотата на ОПЕК +. Багдад отдавна се стреми към производство от 5 милиона барела дневно с износен капацитет около същото количество.