Британски търговци: Visa и Mastercard начисляват „прекомерно“ високи такси

Британските търговци на дребно казват, че таксите при плащания почти са се удвоили през последните две години

15:47 | 20 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Британските търговци обвиняват Visa и Mastercard за начисляване на „прекомерно високи такси по време на коронавируса криза, пише BBC. Те твърдят, че таксите при плащания почти са се удвоили през последните две години.

Те предупреждават, че търговците на дребно ще бъдат принудени да прехвърлят допълнителните разходи на потребителите, като сметките за кредитни карти ще се увеличават с още 40 паунда на година във Великобритания.

"Изключително важно е правителството да предприеме действия за справяне с високите разходите по картите", каза Андрю Креган от BRC.

Креган, който е ръководител на финансовата политика в Британския консорциум за търговия на дребно (BRC), заяви пред BBC, че „ако една телефонна или енергийна компания увеличи таксите си с такива размери, това би предизвикало шум.“ Според него това е злоупотреба с доминиращото положение над пазара от тези компании.

Британските търговци на дребно настояват Органът за конкуренцията и пазарите (CMA) да проучи случая.

Говорителят на Visa отговори: „Visa дава възможност на милиони търговци в Обединеното кралство да получат достъп до предимствата на цифровите плащания, като им позволява да достигнат до милиарди потенциални клиенти, както в техните местни общности, така и по целия свят. Visa достави на потребителите във Великобритания някои от най-сигурните и иновативни решения за плащане, достъпни навсякъде по света. "

Говорителят на Mastercard заяви: „Картовите плащания продължават да трупат популярност сред потребителите, тъй като предлагат ненадминато удобство, сигурност и защита. Все повече магазини и фирми откриват ползите от употребата на безконтактните плащания".  

Британските търговци на дребно, както и хотелиерите, призовават за намиране на решение с увеличените такси за картови плащания, тъй като повечето от тях са приемали към безконтактни плащания заради наложените правила за социална дистанция по време на пандемията.

В последното си проучване по темата BRC твърди, че картовите плащания очевидно са „най-малко конкурентния слой на екосистемата за картови плащания“, с дуопол, контролиращ 98% от британския пазар.

„Сложните разплащателни структури се превърнаха в мощен инструмент за преодоляване на политически, регулаторни или правни опити за ограничаване на нарастващите злоупотреби с господващи пазарни позиции", заяви браншовият орган.

BRC казват още, че таксите са се повишили с 39% през 2017 г. и с 56% през 2018 г., измерено като процент от оборота – като смятат, че това е "явна демонстрация на злоупотреба с доминиращи позиции на пазара".

По информация на BRC средната цена на парична трансакция за търговците на дребно е само 1.42 паунда. Приемането на плащане с дебитни карти струва на търговците 5.88 паунда, докато плащания с кредитни карти им струват 18.4 паунда.

Джеф Муди, търговски директор на Британската асоциация на независимите търговци на дребно, заяви, че местните магазини са санкционирани, тъй като не могат да договарят по-добри такси с разплащателни фирми.

„Договорите, с които разполагат големите национални вериги, често не са достъпни за по-малките независими търговци на дребно“, каза той. Муди обясни, че тъй като делът на картовите разплащания се увеличава, потребителите все повече започват да усещат тези разходи.“