Евтината слънчева енергия кара ОАЕ да преразгледа енергийната си стратегия

По-ниските цени на слънчевата енергия също могат да стимулират производството на зелен водород в ОАЕ

13:32 | 20 октомври 2020
Обновен: 13:32 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединените арабски емирства може да използват повече слънчева енергия за своята електрическа мрежа и да произвеждат водород, докато цените падат, заяви правителствен служител.

Две местни компании са предложили да доставят слънчева енергия от проект в Абу Даби на рекордно ниска цена, заяви Шариф Ал Олама, заместник-секретар в Министерството на енергетиката и инфраструктурата на ОАЕ, цитиран от Bloomberg.

Abu Dhabi National Energy, известна също като Taqa, и Masdar Abu Dhabi Future Energy заявиха, че могат да продават енергията по 1,35 американски цента за киловатчас от нова 2-гигаватна фотоволтаична централа в емирството. Те си партнират с Electricite de France и китайската Jinko Power Technology

ОАЕ „преразглеждат и обновяват енергийната ни стратегия“, каза Ал Олама по време на конференция в понеделник.

По-ниските цени на слънчевата енергия също могат да стимулират производството на зелен водород в ОАЕ, каза Ал Олама. Горивото, произведено с използване на възобновяема енергия и без създаване на въглеродни емисии, става все по-популярно на фона на  борбата срещу изменението на климата. Но използването му все още е ограничено, защото е скъпо.

„Вярвам, че това, което виждаме по отношение на конкурентоспособността на цените на слънчевите фотоволтаици, ще бъде част от нашето бъдеще по отношение на водорода“, каза Ал Олама.