Фед предприема предпазлив подход към емитирането на цифрова валута

Централната роля на долара в глобалните финансови трансакции е от съществено значение при разработването на дигитална валута, смята управителят на институцията

12:10 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Федералният резерв не бърза да емитира цифрова валута, каза в понеделник управителят на институцията Джером Пауъл, позовавайки се на опасения включващи потенциал за кражба и измами, предава The Wall Street Journal.

Централните банки по света засилват изследванията за разходите и ползите от цифровите валути (CBDC), които биха могли да допълнят съществуващите национални валути. Китай изпреварва останалите държави, след като през април пусна в обращение собствена цифрова валута в четири града в пилотна програма.

„Смятаме, че е по-важно да го направим правилно, отколкото да бъдем първи“, каза Пауъл в дискусия, организирана от Международния валутен фонд.

„Да го направим правилно означава, че ние не само разглеждаме потенциалните ползи от CBDC, но също така и потенциалните рискове и също така признаваме важните компромиси, които трябва да бъдат обмислени внимателно.“

Потенциалните ползи включват по-бързи и по-евтини международни трансакции, каза Пауъл. Но Фед трябва да вземе предвид и риска от кибератаки, фалшифициране и измами, както и въздействието върху паричната политика и финансовата стабилност.

Пауъл каза, че централната роля на долара в глобалните финансови трансакции е от съществено значение при разработването на цифрова валута. В обращение има доларови банкноти на стойност 2 трилиона долара, като половината се държат извън САЩ.

„Използването и доверието в долара идва от надеждното върховенство на закона, силните и прозрачни институции, дълбоките финансови пазари и отворената капиталова сметка. Здравословната и ефективна система за разплащания изисква тези функции, които са далеч отвъд просто технологични“.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева подчерта необходимостта от подобряване на международните трансакции, които в момента са бавни и скъпи, особено за служители, работещи извън държавата си на произход, които изпращат пари обратно на семействата си в страни с ниски и средни доходи.

„Имаме шанс да подобрим трансграничните плащания с огромни ползи, особено за много от най-бедните хора в света и има належаща нужда да го направим“.

Работниците, които изпращат пари вкъщи, плащат такси, които са средно 7% от сумата на трансфера, каза тя, което е повече от два пъти целта, определена от ООН за устойчиво развитие.

Въпросът е по-належащ, тъй като пандемията от коронавирус нарушава такива парични преводи, които миналата година са възлизали на близо 500 милиарда долара, сочат данни на Световната банка. Тази година се очаква подобни потоци да намалеят с 20%, което допълнително натоварва и без това затруднената икономика.

Пауъл посочи важността на ангажирането на технологични компании и други заинтересовани страни в обсъждането на цифровите валути. Той каза, че планът на Facebook за Либра, „подчерта необходимостта от подобряване на трансграничните плащания и като цяло успя да фокусира вниманието върху въпроси, свързани с плащанията, включително защита на потребителите, киберсигурност и поверителност“.

Управителят на Фед заяви, че цифровите валути могат да създадат големи мрежови ефекти, което означава, че те стават по-полезни, тъй като повече хора ги възприемат, заедно с увеличаване на възвръщаемостта от мащаба. В резултат на това малък брой конкуренти могат да доминират на пазара, каза той.

Федералният резерв има свои собствени изследователски проекти, посочи още Пауъл, включително разработването на хипотетична дигитална валута на централната банка с помощта на изследователи от Масачузетския технологичен институт.