Кристалина Георгиева: България се справя по-добре от много държави с кризата

Бюджетът за 2021 г. трябва да бъде ориентиран изключително към икономическото възстановяване, заяви управляващият директор на МВФ

18:15 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Засега България се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки. Това каза по време на специална пресконференция за българските медии управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Investor.bg.

„През годините България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", заяви Георгиева. 

"България не може да си позволи лукса да избира какво да финансира приоритетно в бюджета за догодина – социални политики или подпомагане на реалната икономика. Ако искаме да избегнем риска от трайни последици от пандемията, не можем да избираме", коментира още ръководителят на МВФ. Тя подчерта, че бюджетът за 2021 г. трябва да бъде ориентиран изключително към икономическото възстановяване и опазване от трайните негативи, предизвикани от разпространението на коронавируса.

По думите ѝ един такъв траен и негативен ефект е влошаването на качеството на образованието. „В момента много деца учат от вкъщи. Отсъствието на висококачествен достъп до образование е проблем, който неминуемо ще рефлектира и върху пазара на труда занапред. Да, наистина има много сектори, които пострадаха силно от коронакризата, но в тези сектори имаше и много фирми, които бяха зле и преди това. Трябва ли държавата да продължава да ги подпомага? Или е по-добре парите да се пренасочат там, където наистина са нужни? Нужно е да мислим ясно за състоянието на пазара на труда и как да подобрим социалната защита на хората, така че те да не отсъстват твърде дълго от него“, каза Кристалина Георгиева. 

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен, предупреди тя. Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МВФ ще има частично възстановяване – 5,25% растеж догодина.

"Проблемът е, че това няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. и в този смисъл трябва да сме наясно, че ни очаква влошаване на стандарта на живот на почти всички държави", допълни Георгиева. Тя припомни, че въпреки прогнозата за възстановяване, се очаква световната икономика да загуби 28 трилиона долара в производството през следващите пет години.

„Затова е много важно да не се спира с подкрепата за фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката“, съветва Георгиева и подчерта, че това не бива да бъде за сметка на данъкоплатците и парите да се харчат изключително разумно и отговорно.

На въпрос дали държавната помощ трябва да бъде увеличена, или намалена, Кристалина Георгиева посочи, че е по-важно да се обмисля пренасочване на фискалната подкрепа към работещите хора. Тя обясни, че гражданите с ниска квалификация вероятно ще са най-затруднените и ще им се наложи да се пренасочат, преквалифицират и обучат, а това няма как да се случи без инвестиции и помощ от държавата.

Повече по темата четете на Investor.bg.