Пандемията блокира притока на туристи към родното място на Дядо Коледа преди празника

Финландия въведе едни от най-строгите ограничения за пътуванията в Европа въпреки ниското ниво на заразени

17:45 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Коледа идва, но в родното село на Дядо Коледа в Северна Финландия заради пандемията от COVID-19 притокът на туристи, които обичайно започват да пристигат в Рованиеми по това време на годината, сега липсва, пише Investor.bg.

Финландия въведе едни от най-строгите ограничения за пътуванията в Европа въпреки ниското ниво на заразени, поради което повечето чужденци не могат да влязат в страната.

Северната част на Финландия, където много компании разчитат на туристите, пристигащи, за да се срещнат с Дядо Коледа, да видят Северното сияние или да се включат в сафари със сноумобили, регистрира рязък спад на посетителите.

През август чуждестранните туристи са били със 78% под нивото година по-рано, сочат данни за туристическата индустрия от Business Finland.

„За местните компании Коледа определено е в опасност“, казва Санна Каркайнен, управляващ директор на туристическия борд „Посетете Рованиеми“. „Самата Коледа ще дойде, но въпросът е колко весела ще е“, допълва той.

Финландия избегна най-тежките последици от пандемията през пролетта, като избра строга блокада, която включваше изолиране на столицата Хелзинки.

Сега, като в по-голямата част от Европа, броят на заразените отново расте и достигна дневен рекорд по-рано този месец, а правителството обмисля нови мерки за овладяване на разпространението на вируса.

Страната с 5,5 млн. души население обяви близо 13 хил. заразени с COVID-19 до момента, включително 346 починали. Дядо Коледа поздравява децата зад плексигласово стъкло, а джуджетата носят маски, така че радостното коледно настроение вече е в оскъдица.

Директорът на отдел „Продажби“ на туристическата компания Safarctica, която предлага обиколки със сноумобил и плуване в ледени води, Анти Антикайнен, признава, че резервациите ще намалеят с между 50% и 80% тази година. „Мисля, че спадът ще е по-близо до 80%“, допълва той.

Ориентирани към туризма компании, които дават работа на около 8% от хората в региона, вече започнаха да съкращават служители и мнозина не се надяват, че празничният сезон ще бъде спасен, ако правителството не смекчи скоро някои от ограниченията за пътувания.

„В този момент моят отговор би бил, че Коледа се отлага“, казва Хари Малинен, който управлява Apukka Resort в Рованиеми.