Защо потребители плащат стотици долари за вечеря в приземен самолет?

Singapore Airlines отваря два от своите Airbus SE A380 на летище Changi като временни ресторанти

11:16 | 18 октомври 2020
Обновен: 11:36 | 18 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg
Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

След като Singapore Airlines заяви, че ще превърне свой самолет в ресторант, местата се разпродадоха за 30 минути. Тогава често срещаният въпрос беше кой би искал да плати за това, пише Bloomberg.

Много хора, както се оказа. За всеки човек, който не харесва летенето и не би се отправил към летището заради паркиран самолет и претоплена храна на авиокомпанията, има друг, който не може да се наслади достатъчно на преживяването със самолет.

Singapore Airlines отваря два от своите Airbus SE A380 на летище Changi като временни ресторанти за два уикенда по-късно този месец, като ще предлага храни от свое меню, по две безплатни алкохолни напитки и различни други напитки, също безплатно. Храненето в “апартамент” струва 642 сингапурски долара (472 долара), докато цените за седалка в бизнес класа са 321 сингапурски долара, 96,3 сингапурски долара за премиум икономична класа и 53,5 сингапурски долара за икономична класа.

В горния диапазон на тези суми хората могат да си позволят осемстепенно меню в Odette - често класиран като един от най-добрите ресторанти в света, или вечеря за двама, плюс вино, в Cut на известния шеф Волфганг Пук.

Какво обаче кара хората да похарчат стотици долари за вечеря в самолет, когато могат да направят това в 5-звезден ресторант?

- Предложението на Singapore Airlines изненада мнозина. Защо обаче някой би похарчил 600 сингапурски долара за “апартамент” вместо 50 сингапурски долара за икономична класа все още остава неясно;

- Цената за икономичната класа не е никак лоша, като се има предвид, че потребителите могат да пробват A380 - някои от тях вероятно за пръв път, да получат храна, напитка и забавления в самолет;

- Някои биха казали, че могат да направят всичко това вкъщи, пускайки си Netflix и поръчвайки храна, но подкрепата към SIA е въпрос на национална чест за мнозина, имайки се предвид финансовите предизвикателства за компанията;

- Някои потребители искат да се възползват от новото изживяване, тъй като иначе не могат да си позволят да летят в бизнес класа или “апартамент”.

Какво биха спечелила Singapore Airlines?

- В допълнение към приходите, това е публично събитие, което да покаже водещия продукт A380 на пътуващите;

- Икономичната класа и други кабини на A380 претърпяха основен ремонт през последните няколко години, така че те са относително нови;

- Позволява се на хората, които може би не са летели на дълги разстояния, да изпробват новите кабини;

- Авиокомпанията може да привлече потенциални пътници с услугите и продуктите си, след като пътуванията се възстановят.

Кои места бяха най-търсени?

- Местата в бизнес класа и “апартаментите” се оказаха най-популярни сред клиентите, които могат да си ги позволят, но към премиум икономичната класа също имаше интерес, имайки се предвид цените за нея.