Състоянието на най-богатия европеец нараства след подновеното търсене на луксозни стоки

Нетното богатство на Бернар Арно се повиши с 8,3 милиарда долара през тази седмица

11:14 | 17 октомври 2020
Обновен: 12:15 | 17 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Най-богатият европеец Бернар Арно. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Най-богатият европеец Бернар Арно. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Френският магнат в света на луксозните стоки Бернар Арно се завръща сред водещите номера в класацията за най-богатите хора на света, съобщава Bloomberg.

Нетното богатство на Арно се повиши с 8,3 милиарда долара през тази седмица, след като конгломератът LVMH отчете неочаквано силни резултати за третото тримесечие.

Така 71-годишният Арно скъси дистанцията с най-богатите в света, като зае пето място след Джеф Безос, Бил Гейтс, Илон Мъск и Марк Зукърбърг в индекса Bloomberg Billionaires.

Нетното състояние на Арно не е надвишавало 100 милиарда долара от януари насам, когато достигна рекордните 109,4 милиарда долара. Разпространението на коронавируса и последвалият икономически шок изтриха близо 50% от състоянието му през следващите два месеца, когато строгите мерки за овладяване на пандемията доведоха до затваряне на редица магазини и ограничиха разходите за луксозни покупки.

Резултатите на LVMH от петък показаха стабилността на нейните брандове, които включват Louis Vuitton, Moet & Chandon и Givenchy. Нетното състояние на Арно почти изцяло се повишаваше през миналия месец въпреки несигурността около покупката на Tiffany за 16 милиарда долара.

LVMH неочаквано обяви миналия месец, че френското правителство е поискало отлагане на сделката заради търговски проблеми със САЩ. Двата гиганта за луксозни стоки сега се съдят помежду си, като Tiffany заяви, че LVMH е виновна за оттеглянето и е подвела компанията, а LVMH настоява, че решението е дело на правителството и лошото управление на самата Tiffany.

Дори след скорошния ръст нетното състояние на Арно се понижава с 8,7 милиарда през тази година, петата най-голяма загуба в индекса на Bloomberg, който проследява 500-те най-богати хора в света. До момента общото състояние на лицата в класацията се увеличава с 986 милиарда долара - 16,8% на годишна база.