Възстановяването на френската икономика е в застой

Това заявиха от централната банка на страната

16:40 | 8 октомври 2020
Обновен: 16:40 | 8 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската икономическа активност е изпаднала е застой на ниво с 5% по-ниско от това преди кризата, заявиха от централната банка на страната .

Ежемесечното проучване на Френската централна банка сред около 8500 компании показва слабо изменение между август и септември в нивото на активност в промишлеността, услугите и строителството. Коментарите на бизнес лидерите за перспективите показват, че и през октомври не се очакват силни ръстове, предава Bloomberg.

френската икономическа

Френската икономическа активност е с 5% по-ниска отколкото преди кризата. Графика: Bloomberg

След резкия отскок, когато правителството облекчи мерките срещу коронавируса през май, френската икономика показа признаци на слабост през последните седмици. Възобновяването на ръста в броя на случаите на коронавирус и връщането на част от ограниченията в някои области правят бизнеса и потребителите все по-предпазливи по отношение на близкото бъдеще, показват проучвания.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също изрази загриженост. Тази седмица тя предупреди, че V-образното възстановяване, „за което всички ние копнеехме и се надявахме” в еврозоната, ще развие „втори клон” и посочи положението на Франция и Испания като особено тревожно.

Френският президент Еманюел Макрон заяви късно в сряда, че правителството му ще обяви още ограничения в четвъртък, подобни на тези в Марсилия и Париж, където баровете бяха затворени.

„Когато ги питаме за октомври, компаниите като цяло са предпазливи: те очакват дейността им отново да бъде стабилна, но го казват с по-голяма несигурност, особено в най-засегнатите сектори“, каза гуверньорът на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало в коментар пред Agence France Presse.

Въпреки застоя във възстановяването през септември, централната банка повтори прогнозата си за отскок от 16% в брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, тъй като все още има значителни различия между секторите, посочиха от институцията.